Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1082 kcal
Bílkoviny 6 g
Cukr 26 g
Tuky 105 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi efektní příloha k pečeným masům, ale obstojí i jako samostatné vegetariánské jídlo.

Suroviny

máslo 125 g
2 kg
směs červené a žluté (zlaté) řepy, vodnice či ředkve daikon a tuřínu nakrájených na tenké plátky či kolečka, nejlépe na mandolíně
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
tymián 2 ČL
nasekaných
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar 200 ml
zeleninového či drůbežího
pažitka hrst
lze nahradit petrželkou a/nebo tymiánu, nasekané

1 Troubu předehřejte na 200°C. Pekáček, velkou litinovou pánev vhodnou do trouby nebo jinou oválnou či kulatou pečicí nádobu vymažte 1 lžící másla (průměr kulaté by měl být cca 30 cm, oválná cca 30 x 20 cm). Směrem od kraje nádoby začněte skládat přes sebe ovály či kruhy z plátků jednotlivých druhů zeleniny do tvaru pomyslného velkého květu. Na vnější kraj dejte červenou řepu a pokračujte světlejšími druhy zeleniny.

2 V pánvičce na středním ohni rozehřejte cca 50 g másla. Vsypte cibuli a za častého míchání ji opečte doměkka, trvá to asi 4 minuty. Vsypte česnek a tymián a za stálého míchání opékejte další minutu. Pak pánvičku odstavte a její obsah promíchejte se zbývajícím máslem. Jakmile se máslo rozpustí a spojí s cibulovou směsí, ochuťte omáčku vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem.

3 Ochuceným máslem rovnoměrně přelijte zeleninu naaranžovanou v pečicí nádobě a pak vše zalijte vývarem. Nádobu zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte v předehřáté troubě 45 minut. Pak odkryjte a dopečte do stadia, kdy okraje plátků zeleniny začnou hnědnout a zelenina zkřupaví (asi 30 minut). Před podáváním nechte pokrm zchladnout, klidně i 30 minut. Těsně před podáváním posypte bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Máte-li zeleninu velkou a jste hračičkové, můžete plátky vytvarovat kulatým vykrajovátkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit