0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1982 kcal
Bílkoviny 46 g
Sacharidy 226 g
Tuky 485 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi efektní příloha k pečeným masům, ale obstojí i jako samostatné vegetariánské jídlo.

Suroviny

máslo 125 g
řepa 2 kg
směs červené a žluté (zlaté), vodnice či ředkve daikon a tuřínu nakrájených na tenké plátky či kolečka, nejlépe na mandolíně
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
tymián 2 ČL
nasekaných
sůl vločková
pepř
čerstvě mletý
vývar zeleninový 200 ml
či drůbeží
pažitka hrst
lze nahradit petrželkou a/nebo tymiánu, nasekané

1 Troubu předehřejte na 200°C. Pekáček, velkou litinovou pánev vhodnou do trouby nebo jinou oválnou či kulatou pečicí nádobu vymažte 1 lžící másla (průměr kulaté by měl být cca 30 cm, oválná cca 30 x 20 cm). Směrem od kraje nádoby začněte skládat přes sebe ovály či kruhy z plátků jednotlivých druhů zeleniny do tvaru pomyslného velkého květu. Na vnější kraj dejte červenou řepu a pokračujte světlejšími druhy zeleniny.

2 V pánvičce na středním ohni rozehřejte cca 50 g másla. Vsypte cibuli a za častého míchání ji opečte doměkka, trvá to asi 4 minuty. Vsypte česnek a tymián a za stálého míchání opékejte další minutu. Pak pánvičku odstavte a její obsah promíchejte se zbývajícím máslem. Jakmile se máslo rozpustí a spojí s cibulovou směsí, ochuťte omáčku vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem.

3 Ochuceným máslem rovnoměrně přelijte zeleninu naaranžovanou v pečicí nádobě a pak vše zalijte vývarem. Nádobu zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte v předehřáté troubě 45 minut. Pak odkryjte a dopečte do stadia, kdy okraje plátků zeleniny začnou hnědnout a zelenina zkřupaví (asi 30 minut). Před podáváním nechte pokrm zchladnout, klidně i 30 minut. Těsně před podáváním posypte bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Máte-li zeleninu velkou a jste hračičkové, můžete plátky vytvarovat kulatým vykrajovátkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč