0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

Zapékaná řepa dvou barev s tuřínem a ředkví

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1082 kcal
Bílkoviny 6 g
Sacharidy 26 g
Tuky 105 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Velmi efektní příloha k pečeným masům, ale obstojí i jako samostatné vegetariánské jídlo.

Suroviny

máslo 125 g
2 kg
směs červené a žluté (zlaté) řepy, vodnice či ředkve daikon a tuřínu nakrájených na tenké plátky či kolečka, nejlépe na mandolíně
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 1 stroužek
nakrájený nadrobno
tymián 2 ČL
nasekaných
vločková sůl
pepř
čerstvě mletý
vývar 200 ml
zeleninového či drůbežího
pažitka hrst
lze nahradit petrželkou a/nebo tymiánu, nasekané

1 Troubu předehřejte na 200°C. Pekáček, velkou litinovou pánev vhodnou do trouby nebo jinou oválnou či kulatou pečicí nádobu vymažte 1 lžící másla (průměr kulaté by měl být cca 30 cm, oválná cca 30 x 20 cm). Směrem od kraje nádoby začněte skládat přes sebe ovály či kruhy z plátků jednotlivých druhů zeleniny do tvaru pomyslného velkého květu. Na vnější kraj dejte červenou řepu a pokračujte světlejšími druhy zeleniny.

2 V pánvičce na středním ohni rozehřejte cca 50 g másla. Vsypte cibuli a za častého míchání ji opečte doměkka, trvá to asi 4 minuty. Vsypte česnek a tymián a za stálého míchání opékejte další minutu. Pak pánvičku odstavte a její obsah promíchejte se zbývajícím máslem. Jakmile se máslo rozpustí a spojí s cibulovou směsí, ochuťte omáčku vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem.

3 Ochuceným máslem rovnoměrně přelijte zeleninu naaranžovanou v pečicí nádobě a pak vše zalijte vývarem. Nádobu zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte v předehřáté troubě 45 minut. Pak odkryjte a dopečte do stadia, kdy okraje plátků zeleniny začnou hnědnout a zelenina zkřupaví (asi 30 minut). Před podáváním nechte pokrm zchladnout, klidně i 30 minut. Těsně před podáváním posypte bylinkami podle chuti.

NĚCO NAVÍC
Máte-li zeleninu velkou a jste hračičkové, můžete plátky vytvarovat kulatým vykrajovátkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit