Velmi efektní příloha k pečeným masům, ale obstojí i jako samostatné vegetariánské jídlo.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Pekáček, velkou litinovou pánev vhodnou do trouby nebo jinou oválnou či kulatou pečicí nádobu vymažte 1 lžící másla (průměr kulaté by měl být cca 30 cm, oválná cca 30 x 20 cm). Směrem od kraje nádoby začněte skládat přes sebe ovály či kruhy z plátků jednotlivých druhů zeleniny do tvaru pomyslného velkého květu. Na vnější kraj dejte červenou řepu a pokračujte světlejšími druhy zeleniny.
V pánvičce na středním ohni rozehřejte cca 50 g másla. Vsypte cibuli a za častého míchání ji opečte doměkka, trvá to asi 4 minuty. Vsypte česnek a tymián a za stálého míchání opékejte další minutu. Pak pánvičku odstavte a její obsah promíchejte se zbývajícím máslem. Jakmile se máslo rozpustí a spojí s cibulovou směsí, ochuťte omáčku vločkovou solí a čerstvě mletým pepřem.
Ochuceným máslem rovnoměrně přelijte zeleninu naaranžovanou v pečicí nádobě a pak vše zalijte vývarem. Nádobu zakryjte alobalem a dobře utěsněte. Pečte v předehřáté troubě 45 minut. Pak odkryjte a dopečte do stadia, kdy okraje plátků zeleniny začnou hnědnout a zelenina zkřupaví (asi 30 minut). Před podáváním nechte pokrm zchladnout, klidně i 30 minut. Těsně před podáváním posypte bylinkami podle chuti.
NĚCO NAVÍC
Máte-li zeleninu velkou a jste hračičkové, můžete plátky vytvarovat kulatým vykrajovátkem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Červená řepa: 44 luxusních receptů, které vás zahřejí(44 receptů )