Červená pšenice s červenou řepou

Červená pšenice s červenou řepou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 829 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 60 g
Tuky 50 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle zemitou variaci na italské rizoto si můžete uvařit prakticky z libovolné obiloviny (rýží nevyjímaje) – celkovou dobu vaření pak uzpůsobte údajům na obalu.

Suroviny

olej 2 PL
řepkového či olivového, nebo voňavého sádla
cibule červená 1 ks
nakrájená nadrobno
česnek 2 stroužky
nakrájené nadrobno
200 g
červená pšenice namočené nejlépe přes noc do studené vody a okapané
vývar 600 ml
horkého drůbežího či zeleninového
červená řepa 200 g
oloupané nebo jen vydrhnuté a nakrájené na kousky
2 hrsti
čerstvá petrželka nakrájené
sýr feta 100 g
lze nahradit balkánským sýrem
řeřicha
nebo jiné bylinky či salátové lístky

1 V hrnci se širokým dnem rozehřejte na středním ohni olej nebo sádlo, přidejte cibuli a česnek a opékejte 2–3 minuty, aby změkly.

2 Vsypte pšenici a za stálého míchání ji minutu opékejte, aby se pokryla olejem. Potom zmírněte oheň a vlijte 2 naběračky vývaru. Za opatrného míchání zvolna vařte na mírném ohni, aby pšenice vstřebala vývar. Pak pokračujte v přilévání vývaru po naběračkách a v opatrném míchání, aby se tekutina vstřebala, než přilijete další naběračku. Prostě stejně, jako kdybyste vařili italské rizoto.

3 Po 10 minutách vmíchejte červenou řepu. Po 25 minutách přisypte většinu čerstvé petrželky. Pak pokračujte v přilévání vývaru, až je pšenice uvařená al dente – trvá to celkem 30–40 minut. V poslední minutě vmíchejte většinu sýra feta, díky tomu bude pokrm báječně krémový.

4 Ihned podávejte, ozdobené zbývajícím sýrem a petrželkou. Můžete doplnit nastříhanou řeřichou, bylinkami či salátovými lístky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/10

Apetit magazín

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit