
Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi
Domácí kari pasty vždycky udělám víc. Tu, kterou nespotřebuju hned, orestuju do rozvonění a do ztmavnutí, tak mi vydrží i pár týdnů ve skleničce v lednici, kde čeká, až zase budu vařit kari...
Ingredience
- malý svazek koriandru
- 3 stroužky česneku, oloupané
- 2cm kousek zázvoru, oloupaný
- 1 stéblo citronové trávy
- 3 jarní cibulky
- 1–2 velké zelené chilli papričky, podélně
- rozpůlené a zbavené stopky a semínek
- 2 lžíce rostlinného oleje + další na smažení
- 400 ml kokosového mléka
- 2 lžíce rybí omáčky
- 50 g krupicového cukru
- 300 g oblíbené sezonní zeleniny (např. pak čoi a cukrový hrášek)
- 160 g tofu, nakrájeného na stejně velké kostky velikosti sousta
- 2 porce rýžových nudlí
- lístky thajské bazalky
- 1 chilli paprička bird eye, nakrájená na plátky
- hrst oříšků kešú, nasekaných najemno
- 1 limeta, nakrájená na klínky
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Připravte kari pastu. Z koriandru otrhejte lístky a dejte stranou. Stonky koriandru, česnek, zázvor, citronovou trávu, jarní cibulky a 1–2 zelené chilli papričky (podle toho, jak chcete mít výsledné kari ostré) pokrájejte najemno a vložte do mixéru. Přilijte olej a rozmixujte dohladka.
2 Ve velké pánvi nebo hrnci na středním ohni restujte asi minutu kari pastu, aby se rozvoněla, ale stále si zachovala svěží zelenou barvu. Přilijte kokosové mléko a rybí omáčku, přidejte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Přisypte zeleninu a jen krátce povařte, aby si zachovala křupavost a čerstvost.
3 Mezitím v jiné pánvi osmažte na troše oleje kostky tofu ze všech stran dozlatova a uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.
4 Uvařené rýžové nudle rozdělte do misek, přelijte hotovým kari, navrch dejte křupavé tofu a posypte odloženými lístky koriandru, lístky thajské bazalky, chilli papričkou a kešú podle chuti. Podávejte s klínky limety, aby si každý mohl svou porci dokyselit podle chuti.
Přidat komentář