Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi

Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do 10 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2688 kcal
Bílkoviny 69 g
Cukr 462 g
Tuky 53 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Domácí kari pasty vždycky udělám víc. Tu, kterou nespotřebuju hned, orestuju do rozvonění a do ztmavnutí, tak mi vydrží i pár týdnů ve skleničce v lednici, kde čeká, až zase budu vařit kari...

Suroviny

koriandr 1 svazek
malý
česnek 3 stroužky
oloupaný
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
citronová tráva 1 ks
jarní cibulka 3 ks
chilli paprička 1 ks
velká, podélně rozpůlená, zbavená stopky a semínek
rostlinný olej 2 PL
navíc na smažení
kokosové mléko 400 ml
rybí omáčka 2 PL
krupicový cukr 50 g
zelenina 300 g
sezónní zelenina podle obliby, např. pak čoi a cukrový hrášek
tofu 160 g
nakrájené na stejně velké kostky velikosti sousta
nudle rýžové 300 g
K podávání
bazalka
thajská bazalka lístky
chilli paprička 1 ks
bird eye, na plátky
kešú 1 hrst
najemno nasekané
limeta 1 ks
na klínky

Připravte kari pastu. Z koriandru otrhejte lístky a dejte stranou. Stonky koriandru, česnek, zázvor, citronovou trávu, jarní cibulky a 1–2 zelené chilli papričky (podle toho, jak chcete mít výsledné kari ostré) pokrájejte najemno a vložte do mixéru. Přilijte olej a rozmixujte dohladka.

Ve velké pánvi nebo hrnci na středním ohni restujte asi minutu kari pastu, aby se rozvoněla, ale stále si zachovala svěží zelenou barvu. Přilijte kokosové mléko a rybí omáčku, přidejte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Přisypte zeleninu a jen krátce povařte, aby si zachovala křupavost a čerstvost.

Mezitím v jiné pánvi osmažte na troše oleje kostky tofu ze všech stran dozlatova a uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.

4 Uvařené rýžové nudle rozdělte do misek, přelijte hotovým kari, navrch dejte křupavé tofu a posypte odloženými lístky koriandru, lístky thajské bazalky, chilli papričkou a kešú podle chuti. Podávejte s klínky limety, aby si každý mohl svou porci dokyselit podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit