Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi

Zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 4.6 ()
Do 10 minut Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2782 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 474 g
Tuky 57 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Domácí kari pasty vždycky udělám víc. Tu, kterou nespotřebuju hned, orestuju do rozvonění a do ztmavnutí, tak mi vydrží i pár týdnů ve skleničce v lednici, kde čeká, až zase budu vařit kari...“ prozrazuje Lucka Králová.

Suroviny

koriandr 1 svazek
česnek 3 stroužky
oloupané
zázvor (čerstvý) 2 cm
oloupaný
citronová tráva 1 ks
jarní cibulka 3 ks
chilli paprička 2 ks
1–2 velké zelené chillli papričky – podélně rozpůlené, zbavené stopky a semínek
rostlinný olej 2 PL
navíc na smažení
kokosové mléko 400 ml
rybí omáčka 2 PL
krupicový cukr 50 g
zelenina 300 g
oblíbená sezónní zelenina – např. pak čoi a cukrový hrášek
tofu 160 g
nakrájené na stejně velké kostky velikosti sousta
nudle rýžové 2 porce
K podávání
bazalka
lístky thajské bazalky
chilli paprička 1 ks
bird eye, na plátky
kešú 1 hrst
najemno nasekané
limeta 1 ks
na klínky

Připravte kari pastu. Z koriandru otrhejte lístky a dejte stranou. Stonky koriandru, česnek, zázvor, citronovou trávu, jarní cibulky a 1–2 zelené chilli papričky (podle toho, jak chcete mít výsledné kari ostré) pokrájejte najemno a vložte do mixéru. Přilijte olej a rozmixujte dohladka.

Ve velké pánvi nebo hrnci na středním ohni restujte asi minutu kari pastu, aby se rozvoněla, ale stále si zachovala svěží zelenou barvu. Přilijte kokosové mléko a rybí omáčku, přidejte cukr, promíchejte a přiveďte k varu. Přisypte zeleninu a jen krátce povařte, aby si zachovala křupavost a čerstvost.

Mezitím v jiné pánvi osmažte na troše oleje kostky tofu ze všech stran dozlatova a uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.

4 Uvařené rýžové nudle rozdělte do misek, přelijte hotovým kari, navrch dejte křupavé tofu a posypte odloženými lístky koriandru, lístky thajské bazalky, chilli papričkou a kešú podle chuti. Podávejte s klínky limety, aby si každý mohl svou porci dokyselit podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/10

Apetit magazín

Bylinkovým čajem proti nachlazení
  • Tipy a triky

Bylinkovým čajem proti nachlazení

Sychravý podzim, změny počasí i časté přepršky způsobují nepříjemné nachlazení, které člověku může na několik dnů znepříjemnit život. Matka příroda je naštěstí nejen mocnou čarodějkou, ale také zkušenou lékárnicí, která má v zásobě hned...
Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...

Obchod Apetit