Ratatouille, slavný zeleninový pokrm s olivovým olejem a s provensálskými bylinkami máme nejradši pečený na plechu v troubě. Vychutnejte si čerstvou zeleninu, která je základním kamenem ratatouille, dokud je ještě k dostání.
Suroviny
1 Předehřejte troubu na 200°C. Lilek, cukety a papriky nakrájejte na větší kusy, plátky nebo i delší špalíky. Jarní cibulku nakrájejte na 4cm kousky, rajčata na klínky nebo silnější plátky, malá můžete jen rozpůlit. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, malé žampiony nechte v celku, větší překrojte. Česnek zbavte vrchní slupky a rozdělte na stroužky.
2 Všechnu zeleninu nasypte na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pořádně ji promíchejte s olivovým olejem. Rovnoměrně ji rozložte, opepřete a přidejte bouquet garni. Pečte asi 30 minut, dokud není zelenina měkká a pěkně opečená. Během pečení ji jednou až dvakrát promíchejte a obraťte. Pečete-li více zeleniny najednou a ve větší vrstvě, pečte ji delší dobu a častěji ji promíchávejte. (Zelenina zmenší svůj objem, takže klidně vrstvěte, na chuti to neubere, právě naopak – na dně zůstane více lahodné šťávy.) Pečením zelenina zkaramelizuje a získá fantastickou chuť.
3 Upečenou zeleninu vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Ochutnejte a podle potřeby osolte. Podávejte s čerstvou křupavou bagetou.
NĚCO NAVÍC
Zeleninu můžete upéct i v remosce nebo třeba v pečicím hrnci Eta Pečenka. Nejlepší jsou pak přípečky přichycené okolo stěn a na dně. Nezapomeňte je důkladně vytřít kouskem čerstvého pečiva!
BOUQUET GARNI
- CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce).
- JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
- ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec...
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 44 nej receptů s cuketami(44 receptů)
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů)