0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelenina pečená v troubě
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4 / 5. Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1436 kcal
Bílkoviny 38 g
Sacharidy 132 g
Tuky 72 g
Vláknina 39 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ratatouille, slavný zeleninový pokrm s olivovým olejem a s provensálskými bylinkami máme nejradši pečený na plechu v troubě. Vychutnejte si čerstvou zeleninu, která je základním kamenem ratatouille, dokud je ještě k dostání. 

Suroviny

lilek 1 ks
cuketa 2 ks
paprika 3 ks
nejlépe různých barev
jarní cibulka 1 svazek
rajče 6 ks
masitá
cibule červená 1 ks
žampiony 6 ks
česnek 1 hlava
olivový olej 5 PL
sůl vločková
pepř
čerstvě drcený
bouquet garni
bageta
k podávání
BYLINKY DO ZELENINOVÝCH POKRMŮ
levandule 1 snítka
šalvěj 1 svazek
saturejka 1 svazek
rozmarýn 1 svazek
tymián 1 svazek
oregano 1 svazek

1 Předehřejte troubu na 200°C. Lilek, cukety a papriky nakrájejte na větší kusy, plátky nebo i delší špalíky. Jarní cibulku nakrájejte na 4cm kousky, rajčata na klínky nebo silnější plátky, malá můžete jen rozpůlit. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, malé žampiony nechte v celku, větší překrojte. Česnek zbavte vrchní slupky a rozdělte na stroužky.

2 Všechnu zeleninu nasypte na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pořádně ji promíchejte s olivovým olejem. Rovnoměrně ji rozložte, opepřete a přidejte bouquet garni. Pečte asi 30 minut, dokud není zelenina měkká a pěkně opečená. Během pečení ji jednou až dvakrát promíchejte a obraťte. Pečete-li více zeleniny najednou a ve větší vrstvě, pečte ji delší dobu a častěji ji promíchávejte. (Zelenina zmenší svůj objem, takže klidně vrstvěte, na chuti to neubere, právě naopak – na dně zůstane více lahodné šťávy.) Pečením zelenina zkaramelizuje a získá fantastickou chuť.

3 Upečenou zeleninu vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Ochutnejte a podle potřeby osolte. Podávejte s čerstvou křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC
Zeleninu můžete upéct i v remosce nebo třeba v pečicím hrnci Eta Pečenka. Nejlepší jsou pak přípečky přichycené okolo stěn a na dně. Nezapomeňte je důkladně vytřít kouskem čerstvého pečiva! 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
     
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
     
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč