Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelenina pečená v troubě

Ratatouille, slavný zeleninový pokrm s olivovým olejem a s provensálskými bylinkami máme nejradši pečený na plechu v troubě. Vychutnejte si čerstvou zeleninu, která je základním kamenem ratatouille, dokud je ještě k dostání. 

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Pečení 0:30
Zelenina

Ingredience

    • 1 lilek
    • 2 cukety
    • 3 papriky (nejlépe různých barev)
    • 1 svazek jarní cibulky
    • 4–6 masitých rajčat
    • 1 červená cibule
    • 6 žampionů
    • 1 velká palice česneku
    • 5 lžic olivového oleje
    • vločková sůl a čerstvě drcený pepř
    • bouquet garni na zeleninu
    • bageta k podávání 

    BYLINKY DO ZELENINOVÝCH POKRMŮ

    Do kytičky svažte:
    • malý svazek levandule
    • malý svazek šalvěje
    • malý svazek saturejky
    • malý svazek rozmarýnu
    • malý svazek tymiánu
    • malý svazek oregana 

    Použijete-li aromatické bylinky a opravdu vyzrálá rajčata, budete překvapeni, že pokrm nebude potřebovat skoro žádnou sůl. 

Příprava jídla

1 Předehřejte troubu na 200°C. Lilek, cukety a papriky nakrájejte na větší kusy, plátky nebo i delší špalíky. Jarní cibulku nakrájejte na 4cm kousky, rajčata na klínky nebo silnější plátky, malá můžete jen rozpůlit. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, malé žampiony nechte v celku, větší překrojte. Česnek zbavte vrchní slupky a rozdělte na stroužky.

2 Všechnu zeleninu nasypte na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pořádně ji promíchejte s olivovým olejem. Rovnoměrně ji rozložte, opepřete a přidejte bouquet garni. Pečte asi 30 minut, dokud není zelenina měkká a pěkně opečená. Během pečení ji jednou až dvakrát promíchejte a obraťte. Pečete-li více zeleniny najednou a ve větší vrstvě, pečte ji delší dobu a častěji ji promíchávejte. (Zelenina zmenší svůj objem, takže klidně vrstvěte, na chuti to neubere, právě naopak – na dně zůstane více lahodné šťávy.) Pečením zelenina zkaramelizuje a získá fantastickou chuť.

3 Upečenou zeleninu vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Ochutnejte a podle potřeby osolte. Podávejte s čerstvou křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC

Zeleninu můžete upéct i v remosce nebo třeba v pečicím hrnci Eta Pečenka. Nejlepší jsou pak přípečky přichycené okolo stěn a na dně. Nezapomeňte je důkladně vytřít kouskem čerstvého pečiva! 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec...
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kuřecí vývar s bylinkovým svítkem

Losos v papilotě

Srnčí ragú na víně

44 nej receptů s cuketami

REKLAMA

Přidat komentář