Zelenina pečená v troubě

Zelenina pečená v troubě

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1139 kcal
Bílkoviny 32 g
Cukr 79 g
Tuky 69 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Ratatouille, slavný zeleninový pokrm s olivovým olejem a s provensálskými bylinkami máme nejradši pečený na plechu v troubě. Vychutnejte si čerstvou zeleninu, která je základním kamenem ratatouille, dokud je ještě k dostání. 

Suroviny

lilek 1 ks
cuketa 2 ks
paprika 3 ks
nejlépe různých barev
jarní cibulka 1 svazek
4 ks
masitá rajčata
cibule červená 1 ks
žampiony 6 ks
česnek 1 ks
olivový olej 5 PL
sůl a pepř
boquet garni na zeleninu
bageta
k podávání
BYLINKY DO ZELENINOVÝCH POKRMŮ
bylinky svazek
levandule, šalvěj, saturejka, rozmarýn, tymián, oregano

1 Předehřejte troubu na 200°C. Lilek, cukety a papriky nakrájejte na větší kusy, plátky nebo i delší špalíky. Jarní cibulku nakrájejte na 4cm kousky, rajčata na klínky nebo silnější plátky, malá můžete jen rozpůlit. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, malé žampiony nechte v celku, větší překrojte. Česnek zbavte vrchní slupky a rozdělte na stroužky.

2 Všechnu zeleninu nasypte na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pořádně ji promíchejte s olivovým olejem. Rovnoměrně ji rozložte, opepřete a přidejte bouquet garni. Pečte asi 30 minut, dokud není zelenina měkká a pěkně opečená. Během pečení ji jednou až dvakrát promíchejte a obraťte. Pečete-li více zeleniny najednou a ve větší vrstvě, pečte ji delší dobu a častěji ji promíchávejte. (Zelenina zmenší svůj objem, takže klidně vrstvěte, na chuti to neubere, právě naopak – na dně zůstane více lahodné šťávy.) Pečením zelenina zkaramelizuje a získá fantastickou chuť.

3 Upečenou zeleninu vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Ochutnejte a podle potřeby osolte. Podávejte s čerstvou křupavou bagetou.

NĚCO NAVÍC

Zeleninu můžete upéct i v remosce nebo třeba v pečicím hrnci Eta Pečenka. Nejlepší jsou pak přípečky přichycené okolo stěn a na dně. Nezapomeňte je důkladně vytřít kouskem čerstvého pečiva! 

BOUQUET GARNI

  • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
  • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
  • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...
  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...

Obchod Apetit