Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelenina pečená v troubě
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 6
Do 50 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1309 kcal
Bílkoviny 32 g
Sacharidy 107 g
Tuky 72 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ratatouille, slavný zeleninový pokrm s olivovým olejem a s provensálskými bylinkami máme nejradši pečený na plechu v troubě. Vychutnejte si čerstvou zeleninu, která je základním kamenem ratatouille, dokud je ještě k dostání. Pečená zelenina v troubě je vděčnou přílohou i lehkým jídlem bez masa.

Suroviny

lilek 1 ks
nejlépe různých barev
jarní cibulka 1 svazek
masitá
česnek 1 palice
olivový olej 5 PL
sůl vločková
pepř
čerstvě drcený
bouquet garni
bageta
k podávání
Bylinky do zeleninových pokrmů
levandule 1 svazek
malý
šalvěj 1 svazek
malý
saturejka 1 svazek
malý
rozmarýn 1 svazek
malý
tymián 1 svazek
malý
oregano 1 svazek
malý

Postup

1

Předehřejte troubu na 200 °C. Lilek, cukety a papriky nakrájejte na větší kusy, plátky nebo i delší špalíky. Jarní cibulku nakrájejte na 4cm kousky, rajčata na klínky nebo silnější plátky, malá můžete jen rozpůlit. Cibuli oloupejte a nakrájejte na klínky, malé žampiony nechte v celku, větší překrojte. Česnek zbavte vrchní slupky a rozdělte na stroužky.

    2

    Všechnu zeleninu nasypte na vyšší plech vyložený pečicím papírem a pořádně ji promíchejte s olivovým olejem. Rovnoměrně ji rozložte, opepřete a přidejte bouquet garni. Pečte asi 30 minut, dokud není zelenina měkká a pěkně opečená. Během pečení ji jednou až dvakrát promíchejte a obraťte. Pečete-li více zeleniny najednou a ve větší vrstvě, pečte ji delší dobu a častěji ji promíchávejte. (Zelenina zmenší svůj objem, takže klidně vrstvěte, na chuti to neubere, právě naopak – na dně zůstane více lahodné šťávy.) Pečením zelenina zkaramelizuje a získá fantastickou chuť.

      3

      Upečenou zeleninu vyndejte z trouby a nechte 5 minut odpočívat. Ochutnejte a podle potřeby osolte. Podávejte s čerstvou křupavou bagetou.

      NĚCO NAVÍC
      Zeleninu můžete upéct i v remosce nebo třeba v pečicím hrnci Eta Pečenka. Nejlepší jsou pak přípečky přichycené okolo stěn a na dně. Nezapomeňte je důkladně vytřít kouskem čerstvého pečiva! 

        BOUQUET GARNI

        • CO TO JE Bouquet garni znamená v překladu z francouzštiny ‚kytice/kytička ke zdobení‘. Obvykle jde o svazek bylinek svázaných provázkem. Používá se při přípravě polévek, vývarů a různých dušených masitých i zeleninových pokrmů. Vaří se společně s ostatními přísadami, a do jídla tak přejde chuť i vůně použitých bylinek. Před podáváním se bylinky odstraňují, což jde vzhledem ke svázání do kytice snadno (zvlášť pokud jeden konec provázku přivážete k uchu hrnce). 
           
        • JAK JE SVÁZAT Bylinky nemusejí být svázané jenom do pugétku – lze je také dát do kusu jemné gázy či vložit do koupených pytlíků podobných čajovým sáčkům nebo do uzavíratelného nerezového sítka na čaj.
           
        • ČÍM SE ŘÍDIT Jediný správný návod na bouquet garni neexistuje. Bylinky se vybírají podle konkrétního receptu. Většinou obsahuje petrželku, tymián a bobkový list, ale použít můžete i rozmarýn, šalvěj, saturejku, levanduli, bazalku, kerblík, jalovec.

        Tento recept naleznete také v kolekcích:

        Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

        Autor: redakce Apetitu

        Apetit 2015/10

        Apetit magazín

        AD
        Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
        • Zajímavosti

        Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

        Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...