Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte

44 receptů s cuketami, kterým jen těžko odoláte
ZDROJ: Apetit

Cukety patří k našim nejoblíbenějším prázdninovým plodům. Jsou neuvěřitelně tvárné. Sluší jim vaření, zapékání i studená úprava se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu. Pod článkem najdete 44 skvělých cuketových receptů!

Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev.

  • Tykev je ovšem širší pojem zahrnující celý rod z čeledi tykvovitých, mezi jehož zástupce patří nejen cuketa, ale také dýně či mezi zahrádkáři oblíbený patizon.
  • Cuketa, cenově dostupná zelenina poměrně nenáročná na pěstování, se těší veliké oblibě zejména pro široké využití v kuchyni.
  • Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na lidský organismus.
Skryt pre seznam

Kouzlete s cuketou v kuchyni

Možností, jak využít cukety v kuchyni, je nespočet. Rostou skutečně rychle, často se nám v kuchyni nahromadí a už nevíme, co s nimi. Nezoufejte, máme pro vás spoustu skvělých tipů, jak cukety využít do posledního kusu.

  • Naším letním evergreenem a naprostou lahůdkou, kterou připravíte do dvaceti minut a vytvoříte tak úžasnou večeři pro milovníky křupavých topinek, je cuketová topinková bomba.
  • Toužíte-li po lehkém svěžím obědě, kde se v chuti i vůni snoubí cuketa, bazalka a parmazán, určitě vyzkoušejte recept na Itálií inspirovanou cuketovou polévku.
  • Skvělou večeří i svačinou pro horké letní dny i sychravější večery jsou smažené cuketové placky různých druhů.

Cuketa je levná suroviny, která dokáže skvěle zasytit i hladové jedlíky a pro její skvělou schopnost přijmout chutě ostatních surovin, si ji určitě zamilujete. Věděli jste, že ji můžete také zavařit třeba jako čalamádu?

Není to nic těžkého, a hravě tak vykouzlíte báječný pokrm využitelný na mnoho dalších způsobů. Cuketová čalamáda tvoří například v sendvičích nebo jako příloha k masu dokonalý kyselý doprovod!

  • Cuketovou čalamádu můžete například ke grilovanému masu, ale hodí se i jako omáčka na těstoviny.
  • Najdou se i tací, kteří čalamádu jedí samotnou a její zásoby pak doma záhadně mizí. Vhodná je i jako oblíbený homemade jedlý dárek pro rodinu a přátele.

Snadné pěstování a bohatá úroda

Pěstování cuket zvládne i zahradník začátečník a nemusí k tomu mít ani velký zeleninový záhon, postačí i větší balkonový květináč. V průběhu léta dokáže, pouze díky pravidelnému zalévání, vyplodit až desítky cuket.

  • Rostlina sice velice rychle povyroste a překvapit nás mohou poměrně velké, často žíhané listy, ale na rozdíl od dýně nebo okurky není plazivá. Plod cukety má sklony přerůstat a je obecně lepší sklízet cukety menší, jelikož jsou chuťově lepší.
  • Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně výrazná. I pro ně však najdeme v kuchyni své využití. 

Tipy, jak cukety sklízet a skladovat najdete na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam
Autor: Redakce Apetit