44 nej receptů s cuketami

Cukety patří k našim nejoblíbenějším prázdninovým plodům. Jsou neuvěřitelně tvárné. Sluší jim vaření, zapékání i studená úprava se zálivkou. Krásně zvláční také bábovku, muffiny i buchty z plechu. Pod článkem najdete 44 skvělých cuketových receptů!
Cuketa, tykev, cukína – co to vlastně je?
Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev.
- Tykev je ovšem širší pojem zahrnující celý rod z čeledi tykvovitých, mezi jehož zástupce patří nejen cuketa, ale také dýně či patizon.
- Cuketa, cenově dostupná zelenina poměrně nenáročná na pěstování, se těší veliké oblibě zejména pro široké využití v kuchyni.
- Díky vysokému obsahu vitaminů a minerálů působí příznivě na náš organismus.
- Cuketa je zpravidla, podobně jako okurka, hadovitého podlouhlého tvaru a nejčastěji se setkáme se zeleným, žlutozeleným či žlutým zbarvením.
Snadné pěstování a bohatá úroda
Pěstování cuket zvládne i zahradník začátečník a nemusí k tomu mít ani velký zeleninový záhon, bohatě postačí i větší balkonový květináč. V průběhu léta dokáže, pouze díky pravidelnému zalévání, vyplodit až desítky cuket.
- Rostlina sice velice rychle povyroste a překvapit nás mohou poměrně velké, často žíhané listy, ale na rozdíl od dýně nebo okurky není plazivá. Plod cukety má sklony přerůstat a je obecně lepší sklízet cukety menší, jelikož jsou chuťově lepší.
- Přerostlé cukety tvoří z velké části voda, proto je jejich chuť méně výrazná. I pro ně však najdeme v kuchyni své využití. Tipy, jak cukety sklízet a skladovat najdete na webu našeho sesterského titulu Naše krásná zahrada.
Kouzlete s cuketou v kuchyni
Možností, jak využít cukety v kuchyni, je nespočet. Rostou skutečně rychle, často se nám v kuchyni nahromadí a už nevíme, co s nimi. Nezoufejte, máme pro vás spoustu skvělých tipů, jak cukety využít do posledního kusu.
- Naším letním evergreenem a naprostou lahůdkou, kterou připravíte do dvaceti minut a vytvoříte tak úžasnou večeři pro milovníky křupavých topinek, je topinková bomba.
- Toužíte-li po lehkém svěžím obědě, kde se v chuti i vůni snoubí cuketa, bazalka a parmazán, určitě vyzkoušejte recept na Itálií inspirovanou cuketovou polévku, kterou si Italové oblíbili právě pro její svěžest a lehkost.
- Zároveň dokáže skvěle zasytit i hladové jedlíky a pro její vyváženou chuť si ji určitě zamilujete. Jak cukety skladovat, jste se již dočetli výše, ale věděli jste, že je můžete také zavařit? Není to nic těžkého, a hravě tak vykouzlíte báječný pokrm využitelný na mnoho způsobů. Pusťte se do přípravy cuketové čalamády. Ve spojení s opečeným toastem či chlebem vytvoří kulinářskou delikatesu! Podávat ji můžete například ke grilovanému masu, ale hodí se i jako omáčka na těstoviny. Najdou se i tací, kteří čalamádu jedí samotnou a její zásoby pak doma záhadně mizí. Vhodná je i jako oblíbený homemade dárek pro rodinu a přátele.
- Pro další inspiraci jsme pro vás připravili celkem 44 nej receptů z cukety (níže). Odteď už vám cukety v kuchyni přebývat určitě nebudou.
Zdroj informací: časopis Apetit