Pro zeleninové placičky máme v redakci slabost. Bramboráky přímo zbožňujeme. Ale nic nás nepřipravilo na tyhle placky z kysaného zelí. Jsou božské! Navíc rychlé, zdravé a úsporné. Dozlatova opečené zelné placky s dipem ze zakysané smetany rádi připravujeme jako rychlou večeři nebo oběd. Stačí je doplnit lehkým salátkem. Placky můžete také upéct v troubě, ale my máme raději ty z pánve.
Suroviny
Postup
Zelí nakrájejte, mouku nasypte do mísy. Prošlehejte společně mléko a vejce, přilévejte do mouky, a šlehejte do hustého těstíčka. Pak do těsta vmíchejte zelí, cibuli, česnek, sůl (množství závisí na tom, jak slané máte zelí), a koření. Promíchejte a nechte 10 minut odpočinout.
V pánvi rozehřejte olej a pomocí lžíce formujte placky. Opékejte z každé strany cca 3–4 minuty dozlatova. Odkládejte na papírovou utěrku.
Na salát vyšlehejte olej, citronovou šťávu, sůl a pepř na zálivku a promíchejte s cibulí a lístky.
Zakysanou smetanu či jogurt smíchejte se solí, pepřem, citronovou šťávou dle chuti a posypte bylinkami. Podávejte s plackami a salátem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- Domácí kysané zelí krok za krokem: Jak si připravit vitamínovou bombu a v jakých pokrmech ji využít?(74 receptů )
- 60 nejlepších receptů s kysaným zelím: Tradiční jídla, která si zamilujete(60 receptů )