Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 200°C. Čtvrtky dýně zabalte jednotlivě do alobalu a položte je na plech. Pečte hodně doměkka (hroty vidličky by měly snadno projet), asi 50 minut. Vyjměte z trouby, rozbalte a nechte mírně zchladnout, asi 10 minut. Pak pomocí vidličky vydlabejte dužinu v typických špagetovitých vláknech tak, abyste získali upěchované 3 hrnky (celkem 750 ml, zbytek dužiny uschovejte pro jiné použití).
Plech vyložte novým pečicím papírem, potřete lžící oleje a odložte stranou. Po dávkách dávejte doprostřed čisté látkové utěrky dýňové ,špagety‘ a cibuli, pak je do utěrky zatočte a vymačkejte z nich nad mísou co nejvíc tekutiny – ta by bránila křupavění placiček (lze ji použít například do polévky či omáčky). Vymačkanou dýni s cibulí promíchejte v míse se žloutkem, solí a pepřem podle chuti a 2/3 nakrájené jarní cibulky. Bílek prošlehejte v misce do pěny a vmíchejte ho do dýňové směsi. Pak nabírejte po 3 lžících směsi, dělejte z ní hromádky na plechu a zplošťujte je lžící na placičky o průměru 7–8cm. Nechávejte mezi nimi asi 5cm roze- stupy. Měli byste získat cca 8 placiček.
Potřete je zbývající lžící olivového oleje. Pečte nejprve z každé strany 10–12 minut (placičky obracejte opatrně), aby byly křupavé a dozlatova. Pak vyjměte z trouby, placičky rovnoměrně posypte nastrouhaným sýrem a pečte ještě 2 minuty, aby se roztavil. Podávejte se zakysanou smetanou, zbývajícími cibulkami a slaninou.
NĚCO NAVÍC
Placičky můžete také postupně opéct na nepřilnavé pánvi s trochou oleje a pak zapéct posypané sýrem pod grilem. Placičky jsou poněkud křehké, obracejte je širokou obracečkou. Hmota bude soudržnější, když do ní přidáte 1–2 lžíce hladké či polohrubé mouky.