Placičky ze špagetové dýně

Placičky ze špagetové dýně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Placičky ze špagetové dýně

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2123 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 50 g
Tuky 131 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špagetovou dýni jsme objevili teprve nedávno, ale nemůžeme se jí nabažit. Je skvělá zapečená, v podobě i pizzy i jako placičky se sýrem. Ty jsou dokonce prudce návykové. 

Související recepty

Suroviny

dýně 1 ks
špagetová, cca 1,5kg, podélně rozčtvrcená a zbavená semínek
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, nastrouhaná
vejce 1 ks
velké – žloutek a bílek zvlášť
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka 5 ks
na tenká kolečka
čedar 100 g
zakysaná smetana 100 ml
slanina 3 plátky
nakrájená na nudličky a opečená dokřupava, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Čtvrtky dýně zabalte jednotlivě do alobalu a položte je na plech. Pečte hodně doměkka (hroty vidličky by měly snadno projet), asi 50 minut. Vyjměte z trouby, rozbalte a nechte mírně zchladnout, asi 10 minut. Pak pomocí vidličky vydlabejte dužinu v typických špagetovitých vláknech tak, abyste získali upěchované 3 hrnky (celkem 750 ml, zbytek dužiny uschovejte pro jiné použití).

2

Plech vyložte novým pečicím papírem, potřete lžící oleje a odložte stranou. Po dávkách dávejte doprostřed čisté látkové utěrky dýňové ,špagety‘ a cibuli, pak je do utěrky zatočte a vymačkejte z nich nad mísou co nejvíc tekutiny – ta by bránila křupavění placiček (lze ji použít například do polévky či omáčky). Vymačkanou dýni s cibulí promíchejte v míse se žloutkem, solí a pepřem podle chuti a 2/3 nakrájené jarní cibulky. Bílek prošlehejte v misce do pěny a vmíchejte ho do dýňové směsi. Pak nabírejte po 3 lžících směsi, dělejte z ní hromádky na plechu a zplošťujte je lžící na placičky o průměru 7–8cm. Nechávejte mezi nimi asi 5cm roze- stupy. Měli byste získat cca 8 placiček.

3

Potřete je zbývající lžící olivového oleje. Pečte nejprve z každé strany 10–12 minut (placičky obracejte opatrně), aby byly křupavé a dozlatova. Pak vyjměte z trouby, placičky rovnoměrně posypte nastrouhaným sýrem a pečte ještě 2 minuty, aby se roztavil. Podávejte se zakysanou smetanou, zbývajícími cibulkami a slaninou.

NĚCO NAVÍC
Placičky můžete také postupně opéct na nepřilnavé pánvi s trochou oleje a pak zapéct posypané sýrem pod grilem. Placičky jsou poněkud křehké, obracejte je širokou obracečkou. Hmota bude soudržnější, když do ní přidáte 1–2 lžíce hladké či polohrubé mouky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit