0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Placičky ze špagetové dýně

Placičky ze špagetové dýně
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Placičky ze špagetové dýně

4.3 / 5. Počet hodnocení: 8
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2123 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 50 g
Tuky 131 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Špagetovou dýni jsme objevili teprve nedávno, ale nemůžeme se jí nabažit. Je skvělá zapečená, v podobě i pizzy i jako placičky se sýrem. Ty jsou dokonce prudce návykové. 

Suroviny

dýně 1 ks
špagetová, cca 1,5kg, podélně rozčtvrcená a zbavená semínek
olivový olej 2 PL
cibule 1 ks
malá, nastrouhaná
vejce 1 ks
velké – žloutek a bílek zvlášť
sůl
pepř
čerstvě mletý
jarní cibulka 5 ks
na tenká kolečka
čedar 100 g
zakysaná smetana 100 ml
slanina 3 plátky
nakrájená na nudličky a opečená dokřupava, k podávání

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Čtvrtky dýně zabalte jednotlivě do alobalu a položte je na plech. Pečte hodně doměkka (hroty vidličky by měly snadno projet), asi 50 minut. Vyjměte z trouby, rozbalte a nechte mírně zchladnout, asi 10 minut. Pak pomocí vidličky vydlabejte dužinu v typických špagetovitých vláknech tak, abyste získali upěchované 3 hrnky (celkem 750 ml, zbytek dužiny uschovejte pro jiné použití).

2

Plech vyložte novým pečicím papírem, potřete lžící oleje a odložte stranou. Po dávkách dávejte doprostřed čisté látkové utěrky dýňové ,špagety‘ a cibuli, pak je do utěrky zatočte a vymačkejte z nich nad mísou co nejvíc tekutiny – ta by bránila křupavění placiček (lze ji použít například do polévky či omáčky). Vymačkanou dýni s cibulí promíchejte v míse se žloutkem, solí a pepřem podle chuti a 2/3 nakrájené jarní cibulky. Bílek prošlehejte v misce do pěny a vmíchejte ho do dýňové směsi. Pak nabírejte po 3 lžících směsi, dělejte z ní hromádky na plechu a zplošťujte je lžící na placičky o průměru 7–8cm. Nechávejte mezi nimi asi 5cm roze- stupy. Měli byste získat cca 8 placiček.

3

Potřete je zbývající lžící olivového oleje. Pečte nejprve z každé strany 10–12 minut (placičky obracejte opatrně), aby byly křupavé a dozlatova. Pak vyjměte z trouby, placičky rovnoměrně posypte nastrouhaným sýrem a pečte ještě 2 minuty, aby se roztavil. Podávejte se zakysanou smetanou, zbývajícími cibulkami a slaninou.

NĚCO NAVÍC
Placičky můžete také postupně opéct na nepřilnavé pánvi s trochou oleje a pak zapéct posypané sýrem pod grilem. Placičky jsou poněkud křehké, obracejte je širokou obracečkou. Hmota bude soudržnější, když do ní přidáte 1–2 lžíce hladké či polohrubé mouky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/11

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit