Tak jednoduché, tak dobré a tak vděčné! Těsto na zelňáky vlijte na plech, nakrájejte a dejte péct. Po upečení je jen rozdělte na jednotlivé zelné placky a můžete podávat. Když sádlo v receptu nahradíte olejem, pochutnají si na nich i vegetariáni. Zelníky jsou sytou přílohou k polévce nebo jako samostatná svačina. Jeden kousek nestačí.
Suroviny
mouka pšeničná hladká
500
g
sádlo
150
g
zelí kysané
400
g
vymačkané, pokrájené
vejce
2
ks
jedno rozšlehané
majoránka (drhnutá)
1
hrst
sůl
Postup
1
Na vále zpracujte mouku se sádlem, zelím, solí a jedním vejcem.
2
Vyválejte placku asi půl centimetru silnou, válečkem ji přeneste na plech, nakrájejte na čtverečky, potřete rozšlehaným vejcem a posypte majoránkou.
3
Pečte při 200 stupních do zlatohněda. Pak čtverečky od sebe nožem oddělte.