Zelníky s anglickou slaninou

Zelníky s anglickou slaninou

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 20 minut Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2847 kcal
Bílkoviny 83 g
Sacharidy 268 g
Tuky 149 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tradiční česká pečená zelná pochoutka, tentokrát se slaninou.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
sádlo 120 g
zelí kysané 300 g
vejce 2 ks
sůl
anglická slanina
na ozdobu

Postup

1

Na vál nasypte mouku a rozsekejte do ní sádlo.

2

Zelí sceďte a ještě pokrájejte. Přidejte k mouce a sádlu, osolte, rozklepněte vejce a vypracujte soudržné těsto.

3

Vyválejte z něj plát silný asi 5 mm.

4

Vykrájejte z něj kolečka o průměru přibližně 8 cm a naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem.

5

Slaninu nakrájejte na proužky a zelníky jimi ozdobte. cem.

6

V troubě předehřáté na 200 ºC pečte asi 20–30 minut dozlatova.

Něco navíc: My jsme ozdobili tradiční zelníky slaninou, ale můžete je vylepšit třeba i škvarky zamíchanými do těsta nebo ochutit čerstvě mletým pepřem či smaženou cibulkou. Někde 1 vejce nahradí zakysanou smetanou a zkypřují lžičkou pečicího prášku. Lze je také zvláčnit přidáním 1 nastrouhané brambory či potřít před pečením rozšlehaným vej

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/4

Komentáře

Zuzana Dudová

Tento recept byl pro mne dost velké zklamání. Chuťově nijaké, chuť zelí úplně zapadne. teplota 200 stupňů jě příliš mnoho. Slaninu má smysl dávat až uprostřed pečení, jinak je z ní škvarek.

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit