Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zemplínské fazole

Zemplínské fazole
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zemplínské fazole

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než dvě hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2193 kcal
Bílkoviny 43 g
Sacharidy 97 g
Tuky 171 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

V Čechách býval na stole hrách či čočka, na Slovensku se vedle nich objevují i fazole a také cizrna. K těmto fazolím se u našich východních sousedů obvykle přikusuje štědrovečerní koláč neboli štědrák či vánočka. Mandlová ozdoba je naše fantazie.

Suroviny

nebo hnědé (pinto)
máslo 200 g
nakrájená nadrobno
sůl
česnek 10 stroužků
drcených
mandle plátky
nasucho opražené, na ozdobení (lze vynechat)
klínky, na ozdobení (lze vynechat)
tymián
čerstvý, na ozdobení (lze vynechat)

Postup

1

Fazole den dopředu nebo aspoň na 8 hodin namočte do studené vody. Pak vodu slijte, fazole propláchněte, zalijte v rendlíku novou vodou, aby byly tak akorát potopené, a postavte na střední oheň. Až voda dosáhne varu, přidejte jedlou sodu.

2

Hned jak dáte fazole vařit, rozehřejte v pánvi na středním ohni máslo a vsypte cibuli. Osolte
a zmírněte oheň, přiklopte a duste pod pokličkou cca 40 minut.

3

Zhruba po půlhodině vaření fazolí do nich vmíchejte polovinu česneku, ztlumte oheň a našikmo je přiklopte. Hlídejte a případně přilijte trochu vody. Až budou fazole skoro měkké, přidejte dušenou cibuli a vařte dál, aby fazole úplně změkly. Průběžně přidávejte zbývající česnek.

4

Před koncem vaření dolaďte fazole cukrem, solí a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené mandlovými lupínky, klínky citronu, popřípadě čerstvým tymiánem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/12

Apetit magazín

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký
  • Jak na to

Jak správně připravit těsto na koláč, aby byl opravdu křehký

Křehké těsto musíte pohodlně „ukrojit“ dezertní vidličkou. Pokud s dezertem na talířku bojujete, došlo během přípravy těsta k technologické chybě. Zároveň ale musí být tak pevné, aby bez obtíží udrželo krémovou náplň či ovocnou dekoraci. Do...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč