V Čechách býval na stole hrách či čočka, na Slovensku se vedle nich objevují i fazole a také cizrna. K těmto fazolím se u našich východních sousedů obvykle přikusuje štědrovečerní koláč neboli štědrák či vánočka. Mandlová ozdoba je naše fantazie.
Suroviny
Postup
Fazole den dopředu nebo aspoň na 8 hodin namočte do studené vody. Pak vodu slijte, fazole propláchněte, zalijte v rendlíku novou vodou, aby byly tak akorát potopené, a postavte na střední oheň. Až voda dosáhne varu, přidejte jedlou sodu.
Hned jak dáte fazole vařit, rozehřejte v pánvi na středním ohni máslo a vsypte cibuli. Osolte
a zmírněte oheň, přiklopte a duste pod pokličkou cca 40 minut.
Zhruba po půlhodině vaření fazolí do nich vmíchejte polovinu česneku, ztlumte oheň a našikmo je přiklopte. Hlídejte a případně přilijte trochu vody. Až budou fazole skoro měkké, přidejte dušenou cibuli a vařte dál, aby fazole úplně změkly. Průběžně přidávejte zbývající česnek.
Před koncem vaření dolaďte fazole cukrem, solí a citronovou šťávou. Podávejte ozdobené mandlovými lupínky, klínky citronu, popřípadě čerstvým tymiánem.