Nedokážeme se rozhodnout, zda víc milujeme brynzové halušky nebo brynzové pirohy. Obě jídla toho totiž mají mnoho společného – bramborové těsto, brynzu i dokřupava vypečenou slaninu...
Postup
Brambory nastrouhejte najemno. Dejte je do mísy, přidejte mouku, vejce, cca 250 ml studené vody, sůl a vypracujte těsto. Nechte jej odpočívat a připravte náplň.
Brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s brynzou.
Těsto rozdělte na poloviny a každou vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na placku silnou cca 3 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 8–12 cm. Do středu každého dejte 1–2 lžičky náplně a uzavřete – formičkou na pirohy nebo kraje stlačte vidličkou (vytvoříte tak pěkný vzorovaný kraj). Hotové pirohy vařte v osolené vodě cca 10 minut.
Zakysanou smetanu prošlehejte s brynzou. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte lehce vyškvařit. Hotové pirohy podávejte s ochucenou zakysanou smetanou, slaninou a zdobte jarní cibulkou.