Nedokážeme se rozhodnout, zda víc milujeme brynzové halušky nebo brynzové pirohy. Obě jídla toho totiž mají mnoho společného – bramborové těsto, brynzu i dokřupava vypečenou slaninu. Recept na tuto tradiční pochoutku slovenské kuchyni už navždy bude patřit mezi naše oblíbence...
Suroviny
Postup
Brambory nastrouhejte najemno. Dejte je do mísy, přidejte mouku, vejce, cca 250 ml studené vody, sůl a vypracujte těsto. Nechte jej odpočívat a připravte náplň.
Brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s brynzou.
Těsto rozdělte na poloviny a každou vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na placku silnou cca 3 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 8–12 cm. Do středu každého dejte 1–2 lžičky náplně a uzavřete – formičkou na pirohy nebo kraje stlačte vidličkou (vytvoříte tak pěkný vzorovaný kraj). Hotové pirohy vařte v osolené vodě cca 10 minut.
Zakysanou smetanu prošlehejte s brynzou. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte lehce vyškvařit. Hotové pirohy podávejte s ochucenou zakysanou smetanou, slaninou a zdobte jarní cibulkou.