Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Brynzové pirohy
Brynzové pirohy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Brynzové pirohy

3.7/5 Počet hodnocení: 15
Do 45 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4031 kcal
Bílkoviny 193 g
Sacharidy 459 g
Tuky 157 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedokážeme se rozhodnout, zda víc milujeme brynzové halušky nebo brynzové pirohy. Obě jídla toho totiž mají mnoho společného – bramborové těsto, brynzu i dokřupava vypečenou slaninu. Recept na tuto tradiční pochoutku slovenské kuchyni už navždy bude patřit mezi naše oblíbence...

Suroviny

vařené ve slupce den předem, oloupané
vejce 1 ks
sůl 10 g
Na náplň
vařené ve slupce den předem, oloupané
brynza 200 g
K podávání
brynza 150 g
slanina 150 g
jarní cibulka
zelená část nati, nakrájená najemno

Postup

1

Brambory nastrouhejte najemno. Dejte je do mísy, přidejte mouku, vejce, cca 250 ml studené vody, sůl a vypracujte těsto. Nechte jej odpočívat a připravte náplň.

2

Brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s brynzou.

3

Těsto rozdělte na poloviny a každou vyválejte na pomoučněné pracovní ploše na placku silnou cca 3 mm. Vykrajujte kolečka o průměru 8–12 cm. Do středu každého dejte 1–2 lžičky náplně a uzavřete – formičkou na pirohy nebo kraje stlačte vidličkou (vytvoříte tak pěkný vzorovaný kraj). Hotové pirohy vařte v osolené vodě cca 10 minut.

4

Zakysanou smetanu prošlehejte s brynzou. Slaninu nakrájejte na kostičky a nechte lehce vyškvařit. Hotové pirohy podávejte s ochucenou zakysanou smetanou, slaninou a zdobte jarní cibulkou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/3

Apetit magazín