
Štědrovečerní koláč
O rodinný recept na štědrovečerní koláč neboli ,štědrák‘ se s námi podělila naše čtenářka Lucie Kučerová. V její rodině se peče již čtyři generace a jeho kořeny sahají na západní Slovensko, odkud se k nim dostal přes prababičku.
Ingredience
- 40 g droždí + 100 g krupicového cukru
- 750 g polohrubé výběrové mouky
- asi 250 ml vlažného mléka
- 200 g másla + špetka soli + 2 žloutky
- 250 g povidel + sádlo na plech
- 400 ml mléka + 500 g mletého máku + 250 g cukru + citronová kůra
- 400 ml mléka + 500 g mletých vlašských ořechů + 250 g cukru
- 250 g tvarohu + 1 žloutek + 30 g másla + 100 g cukru a 1 vanilkový + rozinky
Na makovou náplň
Na ořechovou náplň
Na tvarohovou náplň
Příprava jídla
1 Droždí smíchejte se lžičkou cukru na kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do mísy prosijte mouku, přidejte zbylý cukr, máslo, sůl, vlijte žloutky, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na dvojnásobný objem.
2 Na makovou náplň přiveďte mléko s cukrem k varu, odstavte z plotýnky. Do horkého mléka vmíchejte mák a citronovou kůru. Obdobně připravte ořechovou náplň. Na tvarohovou náplň umixujte tvaroh se žloutkem a máslem, přisypte oba cukry a rozinky.
3 Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na čtyři díly. Plech vymažte sádlem, na dno rozválejte díl těsta a potřete mákem. Na něj položte rozválený díl těsta a na něj ořechovou náplň. Zakryjte dalším plátem a potřete povidly. Ze zbylého těsta utvořte mřížku. Každý otvor naplňte ochuceným tvarohem. Mřížku můžete potřít vejcem či bílkem. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut.
Přidat komentář