Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8259 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 1196 g
Tuky 311 g
Vláknina 36 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O rodinný recept na štědrovečerní koláč neboli ,štědrák‘ se s námi podělila naše čtenářka Lucie Kučerová. V její rodině se peče již čtyři generace a jeho kořeny sahají na západní Slovensko, odkud se k nim dostal přes prababičku.

Suroviny

droždí 40 g
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná polohrubá 750 g
výběrová
250 ml
vlažné mléko
máslo 200 g
sůl 1 špetka
žloutek 2 ks
švestková povidla 250 g
sádlo
na plech
Na makovou náplň
mléko 400 ml
500 g
vlaššké ořechy mleté
cukr 250 g
Na tvarohovou náplň
tvaroh 250 g
žloutek 1 ks
máslo 30 g
cukr 100 g
1 ks
vanikový cukr
rozinky

Droždí smíchejte se lžičkou cukru na kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do mísy prosijte mouku, přidejte zbylý cukr, máslo, sůl, vlijte žloutky, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na dvojnásobný objem.

Na makovou náplň přiveďte mléko s cukrem k varu, odstavte z plotýnky. Do horkého mléka vmíchejte mák a citronovou kůru. Obdobně připravte ořechovou náplň. Na tvarohovou náplň umixujte tvaroh se žloutkem a máslem, přisypte oba cukry a rozinky.

Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na čtyři díly. Plech vymažte sádlem, na dno rozválejte díl těsta a potřete mákem. Na něj položte rozválený díl těsta a na něj ořechovou náplň. Zakryjte dalším plátem a potřete povidly. Ze zbylého těsta utvořte mřížku. Každý otvor naplňte ochuceným tvarohem. Mřížku můžete potřít vejcem či bílkem. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit