0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štědrovečerní koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 14686 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 1706 g
Tuky 849 g
Vláknina 166 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O rodinný recept na štědrovečerní koláč neboli ,štědrák‘ se s námi podělila naše čtenářka Lucie Kučerová. V její rodině se peče již čtyři generace a jeho kořeny sahají na západní Slovensko, odkud se k nim dostal přes prababičku.

Suroviny

droždí 40 g
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná polohrubá 750 g
výběrová
mléko 250 ml
vlažné
máslo 200 g
sůl 1 špetka
žloutek 2 ks
švestková povidla 250 g
sádlo
na plech
Na makovou náplň
mléko 400 ml
mák mletý 500 g
krupicový cukr 250 g
citronová kůra
Na ořechovou náplň
mléko 400 ml
vlašské ořechy 500 g
mleté
krupicový cukr 250 g
Na tvarohovou náplň
tvaroh 250 g
žloutek 1 ks
máslo 30 g
moučkový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
rozinky

Droždí smíchejte se lžičkou cukru na kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do mísy prosijte mouku, přidejte zbylý cukr, máslo, sůl, vlijte žloutky, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na dvojnásobný objem.

Na makovou náplň přiveďte mléko s cukrem k varu, odstavte z plotýnky. Do horkého mléka vmíchejte mák a citronovou kůru. Obdobně připravte ořechovou náplň. Na tvarohovou náplň umixujte tvaroh se žloutkem a máslem, přisypte oba cukry a rozinky.

Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na čtyři díly. Plech vymažte sádlem, na dno rozválejte díl těsta a potřete mákem. Na něj položte rozválený díl těsta a na něj ořechovou náplň. Zakryjte dalším plátem a potřete povidly. Ze zbylého těsta utvořte mřížku. Každý otvor naplňte ochuceným tvarohem. Mřížku můžete potřít vejcem či bílkem. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele
  • Jak na to

5 večeří, které vás nepošlou hned do postele

Po vánočním hodování míváme chuť na lehčí ale výživná jídla, v nichž nechybí dávka bílkovin. Ať už si dáte Asií inspirovanou polévku, dýňovou frittatu nebo krůtí karbanátky, po všem se budete cítit sytě, přitom lehce a fit! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč