0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štědrovečerní koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 14686 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 1706 g
Tuky 849 g
Vláknina 166 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O rodinný recept na štědrovečerní koláč neboli ,štědrák‘ se s námi podělila naše čtenářka Lucie Kučerová. V její rodině se peče již čtyři generace a jeho kořeny sahají na západní Slovensko, odkud se k nim dostal přes prababičku.

Suroviny

droždí 40 g
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná polohrubá 750 g
výběrová
mléko 250 ml
vlažné
máslo 200 g
sůl 1 špetka
žloutek 2 ks
švestková povidla 250 g
sádlo
na plech
Na makovou náplň
mléko 400 ml
mák mletý 500 g
krupicový cukr 250 g
citronová kůra
Na ořechovou náplň
mléko 400 ml
vlašské ořechy 500 g
mleté
krupicový cukr 250 g
Na tvarohovou náplň
tvaroh 250 g
žloutek 1 ks
máslo 30 g
moučkový cukr 100 g
vanilkový cukr 1 bal
rozinky

Droždí smíchejte se lžičkou cukru na kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do mísy prosijte mouku, přidejte zbylý cukr, máslo, sůl, vlijte žloutky, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na dvojnásobný objem.

Na makovou náplň přiveďte mléko s cukrem k varu, odstavte z plotýnky. Do horkého mléka vmíchejte mák a citronovou kůru. Obdobně připravte ořechovou náplň. Na tvarohovou náplň umixujte tvaroh se žloutkem a máslem, přisypte oba cukry a rozinky.

Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na čtyři díly. Plech vymažte sádlem, na dno rozválejte díl těsta a potřete mákem. Na něj položte rozválený díl těsta a na něj ořechovou náplň. Zakryjte dalším plátem a potřete povidly. Ze zbylého těsta utvořte mřížku. Každý otvor naplňte ochuceným tvarohem. Mřížku můžete potřít vejcem či bílkem. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely
  • Zajímavosti

Zahraniční polévky, které se u nás zabydlely

České babičky dobře věděly, že polévka je grunt. Stejný názor ale zastávají také jejich vzdálené příbuzné ve Španělsku, Itálii nebo třeba v Rusku. A tak má snad každý národ na světě svou „typickou" polévku, na kterou nedá dopustit. My jsme...
V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...

Obchod Apetit