Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Štědrovečerní koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Snadné Na 1 plech

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 14686 kcal
Bílkoviny 365 g
Sacharidy 1706 g
Tuky 849 g
Vláknina 166 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

O rodinný recept na štědrovečerní koláč neboli ,štědrák‘ se s námi podělila naše čtenářka Lucie Kučerová. V její rodině se peče již čtyři generace a jeho kořeny sahají na západní Slovensko, odkud se k nim dostal přes prababičku.

Suroviny

mléko 250 ml
vlažné
máslo 200 g
sůl 1 špetka
švestková povidla 250 g
na plech
Na makovou náplň
mléko 400 ml
mák mletý 500 g
Na ořechovou náplň
mléko 400 ml
mleté
Na tvarohovou náplň
tvaroh 250 g

Postup

1

Droždí smíchejte se lžičkou cukru na kaši. Přisypte lžíci mouky, zalijte polovinou mléka, zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě 10 minut vzejít. Do mísy prosijte mouku, přidejte zbylý cukr, máslo, sůl, vlijte žloutky, kvásek a zbylé mléko. Vypracujte hladké těsto. Nechte kynout na dvojnásobný objem.

2

Na makovou náplň přiveďte mléko s cukrem k varu, odstavte z plotýnky. Do horkého mléka vmíchejte mák a citronovou kůru.Obdobně připravte ořechovou náplň. Na tvarohovou náplň umixujte tvaroh se žloutkem a máslem, přisypte oba cukry a rozinky.

3

Předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté těsto krátce prohněťte a rozdělte na čtyři díly. Plech vymažte sádlem, na dno rozválejte díl těsta a potřete mákem. Na něj položte rozválený díl těsta a na něj ořechovou náplň. Zakryjte dalším plátem a potřete povidly. Ze zbylého těsta utvořte mřížku. Každý otvor naplňte ochuceným tvarohem. Mřížku můžete potřít vejcem či bílkem. Pečte v předehřáté troubě asi 40 minut.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/12

Apetit magazín