Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zmrzlina rum & rozinky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 2
Do 45 minut Velmi snadné Na 1 litr

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3784 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 228 g
Tuky 252 g
Vláknina 5 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na zmrzlinu s třtinovým rumem a rozinkami od zmrzlinového mága Davida Lebovitze nemá jedinou chybu. Když vložíte lžičku do úst, ucítíte chlad zmrzliny, ale zároveň teplo rumu. Lahodnou zmrzlinu servírujte třeba ke krbu nebo na zimní party.

Suroviny

rozinky 100 g
propláchnuté
rum 125 ml
tmavý třtinový
z 1 citronu, pouze žlutá část nakrájená na proužky
mléko 180 ml
polotučné
hnědý cukr 130 g

Postup

1

Rozinky, rum a citronovou kůru zahřívejte v rendlíku na mírném ohni 2 minuty, pak přiklopte a nechte přes noc louhovat.

2

Do dalšího rendlíku dejte mléko a polovinu smetany a cukr. Zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, až se cukr rozpustí, občas zamíchejte. Mezitím druhou polovinu smetany vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, a na vrcholek mísy položte síto. V další míse rozšlehejte žloutky. Jakmile je mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte přitom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se vše spojí, vlijte zpátky do rendlíku.

3

Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a promíchejte. Mísu se směsí vložte do studené vody s ledem a zchlaďte, aby se dala vložit do lednice. Pak umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.

4

Sceďte rozinky, kůru vyhoďte, rum ucho- vejte. Změřte, kolik je rumu – ideál je 45 ml, pokud je to méně, dolijte. Do vychlazené směsi vmíchejte rum, nalijte do zmrzlinovače a dejte mrazit. V poslední minutě míchání, kdy už je zmrzlina poměrně pevná, vsypte rozinky. Uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout. Díky obsahu alkoholu nikdy nezmrzne zcela na kost, není třeba ji nechat předem povolit.

NĚCO NAVÍC
Možné obměny: malaga – namočte rozinky do dezertního vína a místo kůry přidejte dřeň z 1 vanilkového lusku. Punč & brusinky – brusinky macerujte v punči s pomerančovou kůrou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2023/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2023/1

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč