Recept na zmrzlinu s třtinovým rumem a rozinkami od zmrzlinového mága Davida Lebovitze nemá jedinou chybu. Když vložíte lžičku do úst, ucítíte chlad zmrzliny, ale zároveň teplo rumu. Lahodnou zmrzlinu servírujte třeba ke krbu nebo na zimní party.
Suroviny
Postup
Rozinky, rum a citronovou kůru zahřívejte v rendlíku na mírném ohni 2 minuty, pak přiklopte a nechte přes noc louhovat.
Do dalšího rendlíku dejte mléko a polovinu smetany a cukr. Zahřívejte pomalu těsně pod bod varu, až se cukr rozpustí, občas zamíchejte. Mezitím druhou polovinu smetany vlijte do mísy, ve které se bude zmrzlina později chladit, a na vrcholek mísy položte síto. V další míse rozšlehejte žloutky. Jakmile je mléko se smetanou velmi horké, vlijte část pomalým pramínkem do mísy se žloutky, nepřestávejte přitom žloutky míchat, aby se nesrazily. Když se vše spojí, vlijte zpátky do rendlíku.
Vraťte na sporák, zvolna zahřívejte a míchejte stěrkou, až začne směs houstnout a když přejedete po stěrce prstem, zůstane po něm cestička. V ten moment odstavte, vlijte přes síto do mísy se smetanou a promíchejte. Mísu se směsí vložte do studené vody s ledem a zchlaďte, aby se dala vložit do lednice. Pak umístěte do lednice a nechte zcela vychladnout, nejlépe přes noc.
Sceďte rozinky, kůru vyhoďte, rum ucho- vejte. Změřte, kolik je rumu – ideál je 45 ml, pokud je to méně, dolijte. Do vychlazené směsi vmíchejte rum, nalijte do zmrzlinovače a dejte mrazit. V poslední minutě míchání, kdy už je zmrzlina poměrně pevná, vsypte rozinky. Uložte v mrazuvzdorné nádobě do mrazáku a nechte zatuhnout. Díky obsahu alkoholu nikdy nezmrzne zcela na kost, není třeba ji nechat předem povolit.
NĚCO NAVÍC
Možné obměny: malaga – namočte rozinky do dezertního vína a místo kůry přidejte dřeň z 1 vanilkového lusku. Punč & brusinky – brusinky macerujte v punči s pomerančovou kůrou.