Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Tymiánové kuře s krémovými žampiony

Jemné kuřecí maso má k aromatickému tymiánu výjimečně pozitivní vztah. Vůně byliny krásně propojí i smetanu a houby. Skvělý souzvuk!
Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
Vaření: 35 minut
P

Ingredience

    • 4 kuřecí prsíčka s kůží a kouskem kosti
    • sůl a pepř na dochucení
    • 1 lžička citronové šťávy
    • několik snítek tymiánu nebo ½ lžičky sušeného
    • 1 lžíce hladké nebo polohrubé mouky
    • na poprášení
    • 2 lžíce olivového oleje
    • + trochu na potření
    • 400 g malých žampionů (nejlépe tzv. krémových) nebo malých lesních hub
    • 2 oloupané stroužky česneku
    • 150 ml smetany ke šlehání

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na střední teplotu (zhruba 160 stupňů). Maso osolte, opepřete (nejlépe čerstvě mletým pepřem) a potřete olejem a citronovou šťávou. Posypte ho lístky tymiánu, ale část si jich nechte na později. Kuřecí prsíčka poprašte moukou, přebytek oklepejte.

2.  V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a opečte na něm maso, nejprve kůží dolů. Po pěti minutách ho otočte a pečte ještě zhruba deset až patnáct minut; občas ho obraťte. Hotové plátky odložte na talíř nebo pekáček a vložte do předehřáté trouby, aby zůstaly teplé. (Nebo je jenom zabalte do alobalu a dejte stranou.)

3.  Odlijte z pánve většinu oleje. Vsypte houby i nasekaný česnek a na prudším plameni opékejte, aby houby začaly měknout. Potom vmíchejte smetanu, zbylý tymián, osolte, opepřete a dvě tři minuty vařte. Ideální přílohou jsou nové brambory a jednoduchý zelený salát.

Dva nápady navíc
• Krémové žampiony jsou mezi pěstovanými houbami relativní novinkou. Jsou hezké, pevné a mají výraznou chuť, ale pochopitelně je můžete nahradit jakýmikoli jedlými houbami z lesa nebo pěstírny, třeba hlívou ústřičnou. A jste-li opravdu vášnivými houbaři, můžete si řadu hub i vypěstovat sami; balík substrátu s násadou stačí jen zalévat. 

• U smetany většinou platí: čím vyšší obsah tuku, tím lepší chuť. Smetanu ke šlehání tvoří z 31 %, ale na trhu se objevila už i (mimořádně lahodná!) verze se 40 %. Kaloricky méně vydatnou, ale stejně dobrou omáčku však získáte i s 12% ‚kávovou‘ smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem (to mívá
9, 7 a 4,5 % tuku).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Houbové menu

Houbové menu

Houby v kuchyni

Komentáře

Obrazek uzivatele
Tak tento recept patří teď k našim nejoblíbenějším a doporučila jsem ho už mnoha známým. Fakt mňamka - manžel se po něm může utlouct.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.4/06, str.22
Obrazek uzivatele
ten tymián to kazí, je to mnohem lepší bez něj
Obrazek uzivatele
Tak to nesouhlasím - tymián tomu dodá tu správnou chuť a to jsem tento recept dělal mockrát i s kamarádkama. Fakt mňamka
Obrazek uzivatele
Tymián je na kuře výborný. Jen se s ním musí opatrně. Já ještě kuře dopekla v troubě, máme rádi úplně křehké a byla to dobrota.

Přidat komentář