Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Jarní kuře & šťouchané brambory se špenátem

Jarní kuře & šťouchané brambory se špenátem

5/5 Počet hodnocení: 9
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6544 kcal
Bílkoviny 256 g
Sacharidy 916 g
Tuky 191 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vykostěné kuřátko je naducané jako balonek, vejde se do něj víc nádivky a líp se porcuje. Nevykostěné drží tvar, ale hrozí, že se kolem páteře hůř propeče. Rozhodnutí je na vás – Titus Eliáš dává přednost vykostěné verzi.

Suroviny

kuře 4 ks
à 350 g
sůl mořská
pepř
hrubě mletý
nasekané nahrubo
toustový chléb 10 plátků
na kostičky
petrželka 1 PL
nasekaná
vejce 2 ks
mléko 100 ml
strouhaný
máslo 100 g
nasekaná nadrobno
pórek 1 ks
bílá část nakrájená na 1 cm kousky
150 g
listový špenát

Postup

1

1 Do kuřátka vložte vykosťovací nůž a opatrně uvolněte žebra, prsní kost a páteř od masa tak, aby kuře zůstalo v celku; skelet vyjměte. Stehna a křídla jen v kloubu zevnitř uvolněte a ponechte je.

2 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Toustový chleba pokropte mlékem, přidejte rozšlehaná vejce, mandle, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Z této směsi udělejte knedlíček, vmáčkněte ho do vykostěného kuřete a uzavřete; můžete si pomoci špejlí. Na kuře dejte plátek másla, zlehka podlijte a pečte 30-40 minut dozlatova; během pečení přelévejte vypečenou šťávou.

3 V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm doměkka šalotku, pak přidejte pórek. Vhoďte špenát a nechte ho zavadnout. Osolte a opepřete.

4 Brambory uvařte a rozšťouchejte je. Přidejte špenát, smíchejte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte ke kuřeti.

NĚCO NAVÍC
Než se pustíte do vaření, podívejte se, jak správně a snadno vykostit kuře. Máme pro vás návod krok za krokem včetně fotogalerie.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/8

Apetit magazín