Jarní kuře & šťouchané brambory se špenátem

Jarní kuře & šťouchané brambory se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6544 kcal
Bílkoviny 256 g
Cukr 916 g
Tuky 191 g
Vláknina 55 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Vykostěné kuřátko je naducané jako balonek, vejde se do něj víc nádivky a líp se porcuje. Nevykostěné drží tvar, ale hrozí, že se kolem páteře hůř propeče. Rozhodnutí je na vás – Titus Eliáš dává přednost vykostěné verzi.

Suroviny

kuře 4 ks
à 350 g
sůl mořská
pepř
hrubě mletý
mandle 50 g
nasekané nahrubo
toustový chléb 10 plátků
na kostičky
petrželka 1 PL
nasekaná
vejce 2 ks
mléko 100 ml
muškátový oříšek špetka
strouhaný
máslo 100 g
šalotka 2 ks
nasekaná nadrobno
pórek 1 ks
bílá část nakrájená na 1 cm kousky
150 g
listový špenát
brambory 600 g

1 Do kuřátka vložte vykosťovací nůž a opatrně uvolněte žebra, prsní kost a páteř od masa tak, aby kuře zůstalo v celku; skelet vyjměte. Stehna a křídla jen v kloubu zevnitř uvolněte a ponechte je.

2 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Toustový chleba pokropte mlékem, přidejte rozšlehaná vejce, mandle, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Z této směsi udělejte knedlíček, vmáčkněte ho do vykostěného kuřete a uzavřete; můžete si pomoci špejlí. Na kuře dejte plátek másla, zlehka podlijte a pečte 30–40 minut dozlatova; během pečení přelévejte vypečenou šťávou.

3 V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm doměkka šalotku, pak přidejte pórek. Vhoďte špenát a nechte ho zavadnout. Osolte a opepřete.

4 Brambory uvařte a rozšťouchejte je. Přidejte špenát, smíchejte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte ke kuřeti.

NĚCO NAVÍC
Než se pustíte do vaření, podívejte se, jak správně a snadno vykostit kuře. Máme pro vás návod krok za krokem včetně fotogalerie.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak na to: nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
  • Tipy a triky

Jakou si dát zmrzlinu? aneb Znáte mražené pochoutky?

Podle zákona existují jen mražené krémy Zmrzlinová terminologie není zcela jednotná a záleží na tom, zda se na věc podíváte z hlediska legislativy či tradičních technologických postupů. Každá země si v oblasti zmrzliny (či sladkých...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Začíná čajový obřad. V létě na ledu!

Při dlouhém dni v kanceláři. Na zahradní akci s přáteli. Anebo při dobrodružném objevování krás země. Pokaždé přijde tekuté osvěžení vhod. Co takhle si ale připravit drink z poctivého čaje? Příprava vám zabere jen pár minut a osvěžení vás...
Komerční sdělení
  • Tipy a triky

Prodlužte život myčce a zkraťte si čas v kuchyni

Dnešní doba nabízí řadu spotřebičů, bez kterých si nyní svou kuchyň nedokážeme představit. Myčka bývá nejvytíženějším kuchyňským spotřebičem. Dáváte jí však dostatečnou péči, aby za vás dobře a vytrvale myla nádobí?...
  • Tipy a triky

Rostlinné nápoje: obilné

Intolerance není alergie Intolerance laktózy, tedy neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu, postihuje téměř 75 % lidské populace. Jedná se o přirozený průvodní jev dospělého stádia lidského života, dříve se mlékem živili...
  • Tipy a triky

Rostlinná alternativa mléka: ořechová

Ořechové nápoje Příprava rostlinného nápoje z ořechů je snazší než z obilí. Potřeba je pouze stolní mixér, pláténko, ořechy a dostatek času. Použít můžeme všechny druhy, které máme rádi. Postupně si projdeme, jaké účinky a...

Obchod Apetit