Vykostěné kuřátko je naducané jako balonek, vejde se do něj víc nádivky a líp se porcuje. Nevykostěné drží tvar, ale hrozí, že se kolem páteře hůř propeče. Rozhodnutí je na vás – Titus Eliáš dává přednost vykostěné verzi.
Suroviny
Postup
1 Do kuřátka vložte vykosťovací nůž a opatrně uvolněte žebra, prsní kost a páteř od masa tak, aby kuře zůstalo v celku; skelet vyjměte. Stehna a křídla jen v kloubu zevnitř uvolněte a ponechte je.
2 Troubu předehřejte na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Toustový chleba pokropte mlékem, přidejte rozšlehaná vejce, mandle, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Z této směsi udělejte knedlíček, vmáčkněte ho do vykostěného kuřete a uzavřete; můžete si pomoci špejlí. Na kuře dejte plátek másla, zlehka podlijte a pečte 30-40 minut dozlatova; během pečení přelévejte vypečenou šťávou.
3 V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm doměkka šalotku, pak přidejte pórek. Vhoďte špenát a nechte ho zavadnout. Osolte a opepřete.
4 Brambory uvařte a rozšťouchejte je. Přidejte špenát, smíchejte a ochuťte solí a pepřem. Podávejte ke kuřeti.
NĚCO NAVÍC
Než se pustíte do vaření, podívejte se, jak správně a snadno vykostit kuře. Máme pro vás návod krok za krokem včetně fotogalerie.