Klasika na víkend, tentokrát ve variantě pro jednoho hladového. Kuře na paprice ze stehen potěší všechny milovníky tradičních receptů. A máslové noky budou pověstnou třešničkou na dortu – ovšem můžete si k němu uvařit i těstoviny či rýži. Kuře na paprice je návrat do dětství...
Suroviny
Postup
Kuře osolte. V kastrole rozehřejte olej a máslo, vsypte cibuli a opékejte ji doměkka.
Vložte maso a opečte ho ze všech stran. Potom maso odhrňte na stranu, cibuli posypte paprikou, a jakmile zpění, přilijte trochu horké vody; stačí tolik, aby bylo stehno potopené asi z poloviny.
Duste asi 30 minut na mírném ohni. Měkké maso vyjměte a uchovejte teplé.
Smetanu promíchejte s moukou a vlijte za stálého míchání do omáčky. Prošlehejte a mírně povařte 15–20 minut, aby omáčka zhoustla.
Na noky v misce ušlehejte máslo se špetkou soli a vejcem do pěny a postupně vmíchejte krupičku a smetanu.
Z hmoty tvarujte dvěma lžícemi proti sobě trojhranné noky (lžíce předem smočte ve studené vodě) a vkládejte je do vroucí osolené vody.
Vařte 10–15 minut a pak noky vyjměte děrovanou lžící.
Ze stehna stáhněte kůži (pokud chcete) a maso oberte z kostí. Omáčku přeceďte zpět na maso přes jemné síto, dochuťte solí a podávejte s noky.
NĚCO NAVÍC
- Kuřecí stehna s kostí jsou na dušení a omáčku nejlepší a maso je krásně šťavnaté.
- Třené noky jsou hotové raz dva. Dají se také vykrajovat jednou lžící přímo z misky, ale nebudou tak pěkné.
- Pro změnu podávejte kuře na paprice s rýží, širokými nudlemi či jinými těstovinami.