Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Tymiánové kuře s krémovými žampiony

Tymiánové kuře s krémovými žampiony

Hodnocení receptu
Průměr: 4.7 ()
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1339 kcal
Bílkoviny 109 g
Sacharidy 29 g
Tuky 82 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Jemné kuřecí maso má k aromatickému tymiánu výjimečně pozitivní vztah. Vůně byliny krásně propojí i smetanu a houby. Skvělý souzvuk!

Suroviny

kuřecí prsa 4 ks
s kůží a kouskem kosti
sůl
pepř
citronová štáva 1 ČL
tymián snítky
nebo 0,5 lžičky sušeného
mouka pšeničná hladká 1 PL
nebo polohrubá na poprášení
olivový olej 2 PL
plus trochu na potření
žampiony 400 g
malé krémové nebo malé lesní houby
česnek 2 stroužky
oloupané
smetana ke šlehání 150 ml
1.  Troubu předehřejte na střední teplotu (zhruba 160 stupňů). Maso osolte, opepřete (nejlépe čerstvě mletým pepřem) a potřete olejem a citronovou šťávou. Posypte ho lístky tymiánu, ale část si jich nechte na později. Kuřecí prsíčka poprašte moukou, přebytek oklepejte.

2.  V silnostěnné pánvi rozehřejte olej a opečte na něm maso, nejprve kůží dolů. Po pěti minutách ho otočte a pečte ještě zhruba deset až patnáct minut; občas ho obraťte. Hotové plátky odložte na talíř nebo pekáček a vložte do předehřáté trouby, aby zůstaly teplé. (Nebo je jenom zabalte do alobalu a dejte stranou.)

3.  Odlijte z pánve většinu oleje. Vsypte houby i nasekaný česnek a na prudším plameni opékejte, aby houby začaly měknout. Potom vmíchejte smetanu, zbylý tymián, osolte, opepřete a dvě tři minuty vařte. Ideální přílohou jsou nové brambory a jednoduchý zelený salát.

Dva nápady navíc
• Krémové žampiony jsou mezi pěstovanými houbami relativní novinkou. Jsou hezké, pevné a mají výraznou chuť, ale pochopitelně je můžete nahradit jakýmikoli jedlými houbami z lesa nebo pěstírny, třeba hlívou ústřičnou. A jste-li opravdu vášnivými houbaři, můžete si řadu hub i vypěstovat sami; balík substrátu s násadou stačí jen zalévat. 

• U smetany většinou platí: čím vyšší obsah tuku, tím lepší chuť. Smetanu ke šlehání tvoří z 31 %, ale na trhu se objevila už i (mimořádně lahodná!) verze se 40 %. Kaloricky méně vydatnou, ale stejně dobrou omáčku však získáte i s 12% ‚kávovou‘ smetanou nebo neslazeným kondenzovaným mlékem (to mívá
9, 7 a 4,5 % tuku).

Komentáře

Anonym

Tak tento recept patří teď k našim nejoblíbenějším a doporučila jsem ho už mnoha známým. Fakt mňamka - manžel se po něm může utlouct.

Anonym

Recept se nachází v č.4/06, str.22

Anonym

ten tymián to kazí, je to mnohem lepší bez něj

Anonym

Tak to nesouhlasím - tymián tomu dodá tu správnou chuť a to jsem tento recept dělal mockrát i s kamarádkama. Fakt mňamka

Anonym

Tymián je na kuře výborný. Jen se s ním musí opatrně. Já ještě kuře dopekla v troubě, máme rádi úplně křehké a byla to dobrota.

Obchod Apetit