0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

Zatím nehodnoceno
Více než hodinu Snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6370 kcal
Bílkoviny 148 g
Sacharidy 696 g
Tuky 313 g
Vláknina 131 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

„Na jednu z nejznámějších mexických omáček je asi tolik receptů jako na vaši svíčkovou. Tohle je ale můj zamilovaný!“, říká usměvavá Mexičanka Alondra Maldonado. My jen dodáváme, že pokud máte rádi chili con carne, pak si zamilujete i tenhle zemitý kuřecí pokrm. Podávejte jej s omáčkou a červenou rýží.  

Suroviny

kuře 1 ks
celé, rozporcované
cibule 0.25 ks
česnek 1 stroužek
sůl 0.25 ČL
Na omáčku mole
banán plantain 0.5 ks
arašídy 60 g
mandle 25 g
neloupané
pekanové ořechy 60 g
rozinky 125 g
propláchnuté
chilli paprička 2 ks
paprička ancho
chilli paprička 2 ks
paprička pasilla
chilli paprička 2 ks
paprička chipotle
sezamová semínka 50 g
+ na ozdobení
cibule 80 g
na půlky
česnek 2 stroužky
na plátky
tortilla 1 ks
bageta 1 plátek
pepř 2 kuličky
anýz 1 špetka
mletý
hřebíček 2 ks
skořice 1 svitek
rostlinný olej 1.5 ČL
sušenky 2 ks
BeBe
tmavá čokoláda 40 g
hnědý cukr 1 PL
sůl
K podávání
tortilla
plněné strouhaným čedarem a fazolemi, guacamole
čedar
strouhaný
fazole červené
guacamole
Červená rýže
rýže dlouhozrnná
vývar kuřecí 850 ml
rajče 250 g
nakrájených nahrubo
cibule 0.25 ks
nakrájená nahrubo
česnek 1 stroužek
nahrubo
sůl
rostlinný olej 60 ml
mrkev 0.5 ks
na malé kostičky
fazolky zelené 40 g
na špalíčky
hrášek 40 g
paprika zelená 40 g
na proužky
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná

Postup

1

Kuře vložte spolu s ostatními ingrediencemi do hrnce, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte na mírném plameni vařit 40–60 minut (vývar přeceďte a uchovejte na omáčku i na rýži).

2

Na pánvi nasucho postupně opečte vše od banánu (ten jediný zůstává v pánvi po celou dobu) až po plátek bagety. Rozinky a papriky nechte jen nafouknout. Papriky zbavte stopky a semínek.

opékání surovin na pánvi

3

Banán oloupejte a nakrájejte na plátky. Orestované suroviny vraťte do pánve a zalijte částí vývaru. Přidejte koření a nechte 15 minut stát.

4

Obsah pánve rozmixujte na hladký krém. V rendlíku rozpalte olej a krém na něm orestujte. Ztlumte a za občasného míchání zvolna vařte 40 minut.

restování krému

5

Omáčku podle chuti dosolte a případně zřeďte vývarem. Vmíchejte čokoládu s cukrem, rozdrobené sušenky a nechte ještě 10–15 minut vařit. 

6

Na talíře rozdělte rýži a kuře, přelijte omáčkou mole a posypte sezamem (může být i opražený). Podávejte s tortillami s čedarem a fazolemi a s guacamole.

servírování kuřete

ČERVENÁ RÝŽE
Rýži propláchněte a nechte okapat. Papriku nakrájejte na proužky. Vodu nebo vývar rozmixujte s rajčaty, cibulí, česnekem a solí, směs přeceďte do hrnce a vařte asi 10 minut. V jiném hrnci rozehřejte olej, vsypte rýži a za stálého míchání ji nechte zesklovatět. Přidejte mrkev a fazolky a orestujte. Přidejte hrášek, rajčatovou omáčku, papriku a petrželku. Přiklopte pokličkou, zmírněte plamen a duste 30 minut. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2016/1

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit