Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

Kuře s omáčkou mole a červenou rýží

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 20 minut Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3655 kcal
Bílkoviny 96 g
Cukr 407 g
Tuky 174 g
Vláknina 98 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

„Na jednu z nejznámějších mexických omáček je asi tolik receptů jako na vaši svíčkovou. Tohle je ale můj zamilovaný!“, říká usměvavá Mexičanka Alondra Maldonado. My jen dodáváme, že pokud máte rádi chili con carne, pak si zamilujete i tenhle zemitý kuřecí pokrm. Podávejte jej s omáčkou a červenou rýží.  

Suroviny

kuře 1 ks
celé, rozporcované
cibule 0.25 ks
česnek 1 stroužek
sůl 0.25 ČL
Na omáčku mole
banány 0.5 ks
arašídy 60 g
mandle 25 g
neloupané
pekanové ořechy 60 g
rozinky 125 g
propláchnuté
2 ks
paprička ancho
2 ks
paprička pasilla
2 ks
paprička chipotle
sezamová semínka 50 g
+ na ozdobení
cibule 80 g
na půlky
česnek 2 stroužek
na plátky
tortilla 1 ks
bageta 1 plátek
pepř 2 kulička
anýz špetka
mletý
Dále potřebujeme
hřebíček 2 ks
skořice 1 svitek
rostlinný olej 1.5 ČL
2 ks
sušenka BeBe

1 Kuře vložte spolu s ostatními ingrediencemi do hrnce, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte na mírném plameni vařit 40–60 minut (vývar přeceďte a uchovejte na omáčku i na rýži).

2 Na pánvi nasucho postupně opečte vše od banánu (ten jediný zůstává v pánvi po celou dobu) až po plátek bagety. Rozinky a papriky nechte jen nafouknout. Papriky zbavte stopky a semínek.

3 Banán oloupejte a nakrájejte na plátky. Orestované suroviny vraťte do pánve a zalijte částí vývaru. Přidejte koření a nechte 15 minut stát.

4 Obsah pánve rozmixujte na hladký krém. V rendlíku rozpalte olej a krém na něm orestujte. Ztlumte a za občasného míchání zvolna vařte 40 minut.

5 Omáčku podle chuti dosolte a případně zřeďte vývarem. Vmíchejte čokoládu s cukrem, rozdrobené sušenky a nechte ještě 10–15 minut vařit. 

6 Na talíře rozdělte rýži a kuře, přelijte omáčkou mole a posypte sezamem (může být i opražený). Podávejte s tortillami s čedarem a fazolemi a s guacamole

ČERVENÁ RÝŽE

Rýži propláchněte a nechte okapat. Papriku nakrájejte na proužky. Vodu nebo vývar rozmixujte s rajčaty, cibulí, česnekem a solí, směs přeceďte do hrnce a vařte asi 10 minut. V jiném hrnci rozehřejte olej, vsypte rýži a za stálého míchání ji nechte zesklovatět. Přidejte mrkev a fazolky a orestujte. Přidejte hrášek, rajčatovou omáčku, papriku a petrželku. Přiklopte pokličkou, zmírněte plamen a duste 30 minut. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2016/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...
Komerční sdělení
  • Koktejl

Jak se blýsknout, když pořádáte narychlo svolanou akci?

Celkem neplánovaně jste se ocitli v roli hostitele a jste nervózní, jestli všechno klapne? Klid! Aby se u vás přátelé cítili příjemně, pokliďte, ale samozřejmě s mírou. Setřete z poliček a stolu prach, prožeňte podlahu vysavačem, odkliďte z...

Obchod Apetit