„Na jednu z nejznámějších mexických omáček je asi tolik receptů jako na vaši svíčkovou. Tohle je ale můj zamilovaný!“, říká usměvavá Mexičanka Alondra Maldonado. My jen dodáváme, že pokud máte rádi chili con carne, pak si zamilujete i tenhle zemitý kuřecí pokrm. Podávejte jej s omáčkou a červenou rýží.
Suroviny
Postup
Kuře vložte spolu s ostatními ingrediencemi do hrnce, přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte na mírném plameni vařit 40–60 minut (vývar přeceďte a uchovejte na omáčku i na rýži).
Na pánvi nasucho postupně opečte vše od banánu (ten jediný zůstává v pánvi po celou dobu) až po plátek bagety. Rozinky a papriky nechte jen nafouknout. Papriky zbavte stopky a semínek.
Banán oloupejte a nakrájejte na plátky. Orestované suroviny vraťte do pánve a zalijte částí vývaru. Přidejte koření a nechte 15 minut stát.
Obsah pánve rozmixujte na hladký krém. V rendlíku rozpalte olej a krém na něm orestujte. Ztlumte a za občasného míchání zvolna vařte 40 minut.
Omáčku podle chuti dosolte a případně zřeďte vývarem. Vmíchejte čokoládu s cukrem, rozdrobené sušenky a nechte ještě 10–15 minut vařit.
Na talíře rozdělte rýži a kuře, přelijte omáčkou mole a posypte sezamem (může být i opražený). Podávejte s tortillami s čedarem a fazolemi a s guacamole.
ČERVENÁ RÝŽE
Rýži propláchněte a nechte okapat. Papriku nakrájejte na proužky. Vodu nebo vývar rozmixujte s rajčaty, cibulí, česnekem a solí, směs přeceďte do hrnce a vařte asi 10 minut. V jiném hrnci rozehřejte olej, vsypte rýži a za stálého míchání ji nechte zesklovatět. Přidejte mrkev a fazolky a orestujte. Přidejte hrášek, rajčatovou omáčku, papriku a petrželku. Přiklopte pokličkou, zmírněte plamen a duste 30 minut.