Slavná, ve všech francouzských kuchařkách etablovaná úprava, dá šťavnatému masu skvěle vyniknout!
Suroviny
houby
50
g
sušené, namočené ve vodě či mléce a čtvrt hodiny povařené, lze nahradit 250 g čerstvých hub,
máslo
100
g
na dušení hub a na opečení kuřete
kuře
1
ks
co nejkvalitnějsí, naporcované
cibule
2
ks
malé, jemně nakrájené
česnek
2
stroužky
oloupané, na plátky
tymián
sůl
pepř
žloutek
1
ks
smetana ke šlehání
150
ml
Postup
1
Čerstvé houby nakrájejte na plátky, povařené sušené slijte. Poduste je v kastrůlku na másle doměkka - trvá to asi čtvrt hodiny - a uchovejte na teple. Zbylé máslo rozehřejte ve velkém silnostěnném kastrolu a dozlatova na něm ze všech stran opečte jednotlivé porce kuřete.
2
Podlijte trochou vody, přisypte cibulku a česnek, vložte koření, osolte a opepřete. Asi hodinu duste na mírném plameni.
3
Kuře vyjměte a omáčku přeceďte. Potom ji v kastrole zalijte smetanou s rozšlehaným žloutkem a přidejte povařené houby. Krátce je spolu prohřejte, ale už nevařte; žloutek by se srazil a omáčka by nebyla tak hladká. Vložte porce kuřete, a je-li třeba, ještě všechno prohřejte.
Komentáře