Kuře pěti vůní

Kuře pěti vůní

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3201 kcal
Bílkoviny 82 g
Sacharidy 396 g
Tuky 130 g
Vláknina 54 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Pikantní kuře s asijským kořením chutná báječně. A ještě o úroveň výš ho vyzdvihne kaše ze sladkých brambor a křupavé lusky cukrového hrášku.

Suroviny

kuře 1 ks
asi 1,5 kg
sůl
pepř
čerstvě mletý
med 2 PL
koření pěti vůní 1 ČL
slunečnicový olej 2 PL
česnek 4 stroužky
nasekaný
zázvor (čerstvý) 1 ks
asi 4 cm kousek, nadrobno
vývar kuřecí 250 ml
víno červené 125 ml
sójová omáčka 100 ml
jarní cibulka 4 ks
nasekané
chilli paprička 2 ks
nadrobno
Na kaši
batáty 1.5 kg
oloupané
máslo 50 g
zázvor (čerstvý) 1 ks
kousek asi 5 cm, oloupaný, nastrouhaný najemno
olivový olej 2 PL
koriandr 1 hrst
nasekaný
Na cukrový hrášek
slunečnicový olej 1 PL
chilli paprička 1 ks
zbavená semen, pokrájená
300 g
lusky cukrového hrášku lze nahradit zelenými fazolkami
1 Troubu předehřejte na 170 °C. Kuře osolte a opepřete, posypte kořením pěti vůní a potřete medem. V kastrůlku na dvou lžících slunečnicového oleje opékejte minutu česnek a zázvor zvolna dožluta a pak zalijte vývarem, vínem a sójovou omáčkou. Nechte bublat 10 minut a pak nalijte na kuře. Pekáček přikryjte alobalem a utěsněte.

2 Pečte hodinu a pak sejměte alobal. Zvyšte teplotu na 220 °C a pečte dalších 20 minut doměkka a dozlatova.

3 Na kaši uvařte pokrájené sladké brambory doměkka. V kastrůlku rozpusťte máslo se zázvorem a minutu ho zahřívejte. Slijte sladké brambory, osolte, opepřete a prošlehejte se zázvorovým máslem i olivovým olejem. Nakonec vmíchejte koriandr.

4 Na cukrový hrášek v pánvi na rozehřátém slunečnicovém oleji minutu opékejte chilli papričku, pak přidejte křehké hráškové lusky či podélně překrojené fazolky, osolte a míchejte asi dvě minuty, až jsou lesklé.

5 Upečené kuře obložte hráškem nebo fazolkami, posypte jarní cibulkou a chilli a podávejte s kaší ze sladkých brambor.

Apetit magazín

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek
  • Jak na to

Ryze česká klasika: Jak na ten nejšťavnatější holandský řízek

‚Holanďák‘ není z Holandska, je náš! Křupavá strouhanka na povrchu, uvnitř mleté maso, vytékající šťáva a rozteklý sýr. Také už se vám sbíhají sliny? Pak by vám neměly uniknout naše tipy na přípravu nejšťavnatějšího holandského řízku, jaký...
Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit
  • Suroviny

Co jsou sladké sójové boby edamame a jak s nimi naložit

Nezralé sójové boby edamame bývají v různých úpravách součástí asijských pokrmů a spolehlivě je též najdeme v havajské poke bowl. Kde je sehnat, jak si je připravit a jaké mají přínosy pro zdraví? Vyzkoušejte tuto tisíce let známou surovinu...

Obchod Apetit