Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Banány s mangem v karamelu

Sladký, a přitom mimořádně osvěžující dezert. Mučenku dostanete spíš ve specializovaných obchodech, ale dá se nahradit kiwi nebo angreštem.
Vydání: 2006/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Vaření: 20 minut
P

Ingredience

    • šťáva z 1 velkého pomeranče
    • 200 g přírodního krupicového cukru
    • 4 velké mučenky (nahradí je dužina kiwi nebo angreštu)
    • 1 dobře uzrálé mango, oloupané,
    • vypeckované a nakrájené na plátky
    • 4 velké pevné banány
    • strouhaná kůra a šťáva z 1 velké limety

Příprava jídla

1.  V kastrůlku uveďte do varu pomerančovou šťávu se 140 g cukru. Přidejte dužinu mučenek a plátky manga, a když se směs opět blíží bodu varu, stáhněte kastrůlek z ohně.

2.  Banány oloupejte a každý nakrájejte na pět šikmých plátků. Přelijte je v misce šťávou z limetky, aby nezhnědly.

3.  Zbylým cukrem posypte dno velké silnostěnné pánve. Postavte ji na oheň a na středním plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Pak do karamelu vsypte plátky banánů a ponechte je tam tři čtyři minuty. Jednou banány obraťte.

4.  Stáhněte plamen a přilijte sirup s mangem a mučenkou. Prohřejte ještě dvě minuty a rozdělte do misek. Karamelové banány podávejte teplé, posypané trochou limetkové kůry.

Mučenka

Je známá i pod názvem maracuja; jde o plody rostlin rodu Passiflora. Díky květu, který připomíná trnovou korunu, symbolizovala Kristovo utrpení – aspoň tak to viděli španělští misionáři, kteří ji ve Střední a Jižní Americe ‚objevili‘. Rosolovitá dužina s křupavými semínky je velmi osvěžující. Jí se lžičkou, přidává do želé, sirupů a šťáv. U nás ji mívá v nabídce Albert a Hypernova, v Praze i obchod Fruits de France.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Vyzerá to úplne rozprávkovo. Len mi dalo trochu zabrat zistiť, čo je mučenka v slovenčine, tak to tu hned i pišem ;-) Ked vyskušam tak hned napíšem dojmy :)
Obrazek uzivatele
No na môj vkus to bolo desne sladké, skúsim to nabudúce menej vysladiť, hádam to bude lepšie..
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.5/06, str.44

Přidat komentář