Sladký, a přitom mimořádně osvěžující dezert. Mučenku dostanete spíš ve specializovaných obchodech, ale dá se nahradit kiwi nebo angreštem.
Suroviny
Postup
V kastrůlku uveďte do varu pomerančovou šťávu se 140 g cukru. Přidejte dužinu mučenek a plátky manga, a když se směs opět blíží bodu varu, stáhněte kastrůlek z ohně.
Banány oloupejte a každý nakrájejte na pět šikmých plátků. Přelijte je v misce šťávou z limetky, aby nezhnědly.
Zbylým cukrem posypte dno velké silnostěnné pánve. Postavte ji na oheň a na středním plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Pak do karamelu vsypte plátky banánů a ponechte je tam tři čtyři minuty. Jednou banány obraťte.
Stáhněte plamen a přilijte sirup s mangem a mučenkou. Prohřejte ještě dvě minuty a rozdělte do misek. Karamelové banány podávejte teplé, posypané trochou limetkové kůry.
Mučenka
Je známá i pod názvem maracuja; jde o plody rostlin rodu passiflora. Díky květu, který připomíná trnovou korunu, symbolizovala Kristovo utrpení – aspoň tak to viděli španělští misionáři, kteří ji ve Střední a Jižní Americe ‚objevili. Rosolovitá dužina s křupavými semínky je velmi osvěžující. Jí se lžičkou, přidává do želé, sirupů a šťáv. U nás ji mívá v nabídce Albert a Hypernova, v Praze i obchod Fruits de France.
Komentáře