0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banány s mangem v karamelu

Banány s mangem v karamelu

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1665 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 391 g
Tuky 0 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký, a přitom mimořádně osvěžující dezert. Mučenku dostanete spíš ve specializovaných obchodech, ale dá se nahradit kiwi nebo angreštem.

Suroviny

pomerančová šťáva
z 1 velkého pomeranče
krupicový cukr 200 g
přírodní
velká, lze nahradit dužinou kiwi/angreštu
mango 1 ks
dobře uzrálé, oloupané, vypeckované, na plátky
velké, pevné
velká, šťáva i kůra

1 V kastrůlku uveďte do varu pomerančovou šťávu se 140 g cukru. Přidejte dužinu mučenek a plátky manga, a když se směs opět blíží bodu varu, stáhněte kastrůlek z ohně.

2 Banány oloupejte a každý nakrájejte na pět šikmých plátků. Přelijte je v misce šťávou z limetky, aby nezhnědly.

3 Zbylým cukrem posypte dno velké silnostěnné pánve. Postavte ji na oheň a na středním plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Pak do karamelu vsypte plátky banánů a ponechte je tam tři čtyři minuty. Jednou banány obraťte.

4 Stáhněte plamen a přilijte sirup s mangem a mučenkou. Prohřejte ještě dvě minuty a rozdělte do misek. Karamelové banány podávejte teplé, posypané trochou limetkové kůry.

Mučenka
Je známá i pod názvem maracuja; jde o plody rostlin rodu passiflora. Díky květu, který připomíná trnovou korunu, symbolizovala Kristovo utrpení – aspoň tak to viděli španělští misionáři, kteří ji ve Střední a Jižní Americe ‚objevili‘. Rosolovitá dužina s křupavými semínky je velmi osvěžující. Jí se lžičkou, přidává do želé, sirupů a šťáv. U nás ji mívá v nabídce Albert a Hypernova, v Praze i obchod Fruits de France.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

Vyzerá to úplne rozprávkovo. Len mi dalo trochu zabrat zistiť, čo je mučenka v slovenčine, tak to tu hned i pišem ;-) Ked vyskušam tak hned napíšem dojmy :)

Anonym

No na môj vkus to bolo desne sladké, skúsim to nabudúce menej vysladiť, hádam to bude lepšie..

Anonym

Recept se nachází v č.5/06, str.44

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč