0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Banány s mangem v karamelu

Banány s mangem v karamelu

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1665 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 391 g
Tuky 0 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký, a přitom mimořádně osvěžující dezert. Mučenku dostanete spíš ve specializovaných obchodech, ale dá se nahradit kiwi nebo angreštem.

Suroviny

pomerančová šťáva
z 1 velkého pomeranče
krupicový cukr 200 g
přírodní
mučenka 4 ks
velká, lze nahradit dužinou kiwi/angreštu
mango 1 ks
dobře uzrálé, oloupané, vypeckované, na plátky
banány 4 ks
velké, pevné
limeta 1 ks
velká, šťáva i kůra

1 V kastrůlku uveďte do varu pomerančovou šťávu se 140 g cukru. Přidejte dužinu mučenek a plátky manga, a když se směs opět blíží bodu varu, stáhněte kastrůlek z ohně.

2 Banány oloupejte a každý nakrájejte na pět šikmých plátků. Přelijte je v misce šťávou z limetky, aby nezhnědly.

3 Zbylým cukrem posypte dno velké silnostěnné pánve. Postavte ji na oheň a na středním plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Pak do karamelu vsypte plátky banánů a ponechte je tam tři čtyři minuty. Jednou banány obraťte.

4 Stáhněte plamen a přilijte sirup s mangem a mučenkou. Prohřejte ještě dvě minuty a rozdělte do misek. Karamelové banány podávejte teplé, posypané trochou limetkové kůry.

Mučenka
Je známá i pod názvem maracuja; jde o plody rostlin rodu passiflora. Díky květu, který připomíná trnovou korunu, symbolizovala Kristovo utrpení – aspoň tak to viděli španělští misionáři, kteří ji ve Střední a Jižní Americe ‚objevili‘. Rosolovitá dužina s křupavými semínky je velmi osvěžující. Jí se lžičkou, přidává do želé, sirupů a šťáv. U nás ji mívá v nabídce Albert a Hypernova, v Praze i obchod Fruits de France.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2006/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2006/5

Komentáře

Anonym

Vyzerá to úplne rozprávkovo. Len mi dalo trochu zabrat zistiť, čo je mučenka v slovenčine, tak to tu hned i pišem ;-) Ked vyskušam tak hned napíšem dojmy :)

Anonym

No na môj vkus to bolo desne sladké, skúsim to nabudúce menej vysladiť, hádam to bude lepšie..

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit