Banány s mangem v karamelu

Banány s mangem v karamelu

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1665 kcal
Bílkoviny 12 g
Sacharidy 391 g
Tuky 0 g
Vláknina 56 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladký, a přitom mimořádně osvěžující dezert. Mučenku dostanete spíš ve specializovaných obchodech, ale dá se nahradit kiwi nebo angreštem.

Suroviny

pomerančová šťáva
z 1 velkého pomeranče
krupicový cukr 200 g
přírodní
mučenka 4 ks
velká, lze nahradit dužinou kiwi/angreštu
mango 1 ks
dobře uzrálé, oloupané, vypeckované, na plátky
banány 4 ks
velké, pevné
limeta 1 ks
velká, šťáva a kůra
1.  V kastrůlku uveďte do varu pomerančovou šťávu se 140 g cukru. Přidejte dužinu mučenek a plátky manga, a když se směs opět blíží bodu varu, stáhněte kastrůlek z ohně.

2.  Banány oloupejte a každý nakrájejte na pět šikmých plátků. Přelijte je v misce šťávou z limetky, aby nezhnědly.

3.  Zbylým cukrem posypte dno velké silnostěnné pánve. Postavte ji na oheň a na středním plameni zahřívejte, až se cukr rozpustí a začne karamelizovat. Pak do karamelu vsypte plátky banánů a ponechte je tam tři čtyři minuty. Jednou banány obraťte.

4.  Stáhněte plamen a přilijte sirup s mangem a mučenkou. Prohřejte ještě dvě minuty a rozdělte do misek. Karamelové banány podávejte teplé, posypané trochou limetkové kůry.

Mučenka
Je známá i pod názvem maracuja; jde o plody rostlin rodu Passiflora. Díky květu, který připomíná trnovou korunu, symbolizovala Kristovo utrpení – aspoň tak to viděli španělští misionáři, kteří ji ve Střední a Jižní Americe ‚objevili‘. Rosolovitá dužina s křupavými semínky je velmi osvěžující. Jí se lžičkou, přidává do želé, sirupů a šťáv. U nás ji mívá v nabídce Albert a Hypernova, v Praze i obchod Fruits de France.

Komentáře

Anonym

Vyzerá to úplne rozprávkovo. Len mi dalo trochu zabrat zistiť, čo je mučenka v slovenčine, tak to tu hned i pišem ;-) Ked vyskušam tak hned napíšem dojmy :)

Anonym

No na môj vkus to bolo desne sladké, skúsim to nabudúce menej vysladiť, hádam to bude lepšie..

Apetit magazín

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?
  • Lidé a jídlo

Jak se projevuje závislost na jídle a jak se jí zbavit?

Jídlo je životní nutností, bez něj bychom zemřeli. Mnozí z nás ale jídlo neberou jako něco, co nás drží při životě, ale jako rozkoš a požitek. A od takového způsobu vnímání jídla zbývá už jen krůček k tomu, abychom si na něm...
Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý
  • Nakupujeme

Tipy na dárky, ze kterých si vybere opravdu každý

Vánoce už nečíhají jen za dveřmi, útočí na nás ze všech stran. Proto je nejvyšší čas začít nakupovat dárky, abychom nemuseli propadat panice. Že už nevíte, co rodinným příslušníkům nebo přátelům koupit? V takovém případě se...
Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit