Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mandlový koláč s čokoládou a meruňkovým krémem

Meruňkový krém na mandlovém korpusu je dezert snů. Navíc je hotový raz dva!

Vydání: 2006/4
Autor:
Hodnocení:
9 (hlasů)
Počet porcí: 8-12 porcí
Doba přípravy: Více než hodinu
Pečení: 40-45 minut
PT30M
Příprava 0:30
Koláč

Ingredience

    • máslo na vymazání formy
    • 5 bílků
    • 200 g přírodního krupicového cukru
    • 100 g mletých mandlí
    • 50 g mandlových lupínků, pražených
    • 50 g kvalitní čokolády na vaření


    Na meruňkový krém:

     

    • 430 ml smetany ke šlehání
    • 300 g kompotovaných meruněk, rozmixovaných s trochou šťávy


    Na ozdobu:

     

     

    • 3 lžíce pražených mandlových lupínků
    • 25 g jakékoli kvalitní čokolády
    • moučkový cukr na poprášení

     

Příprava jídla

1.  Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 °C. Hlubší koláčovou nebo dortovou formu o průměru 23 cm vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Bílky ušlehejte dotuha a pak do nich postupně zašlehejte cukr. Lehce vmíchejte mleté mandle, mandlové lupínky a sekanou čokoládu. Vlijte do formy, opatrně vložte do trouby a pečte asi čtyřicet minut, až bude těsto křupavé a zlaté. Korpus nechte chladnout v zavřené troubě (díky tomu neklesne), pak ho vyklopte a stáhněte z něj papír.

2.  Na krém vyšlehejte smetanu do polotuha a pak zlehka přidejte meruňky. Promíchejte vidličkou tak, aby vzniklo mramorování. Naneste na vychladlý korpus, posypte mandlovými lupínky a hoblinami čokolády. Nakonec ještě lehce poprašte cukrem.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Zajímalo by mě, kde jsem udělala chybu. Koláč vypadá slibně, mám ho už upečený v troubě, ale stejně už při pečení korpus klesl, a to dost...? Troubu jsem pootevřela jen 1x, abych se nakoukla, jak to vypadá :-) Jak na to příště, aby se mi to nestalo?
Obrazek uzivatele
Koláč je skvělý, manžel z něj byl nadšený (udělala jsem mu ho k narozeninám) a pochválil ho i můj taťka kuchař a tchýně s tchánem. Kombinace chutí je úžasná. Korpus mi sice taky klesnul, ale nevadilo to. Určitě jsem ho nedělala naposledy!
Obrazek uzivatele
Dort mi také trochu spadl, ale vůbec to nebylo na škodu. Manžel ho dostal k narozeninám a moc nám všem chutnal a nikdo propadlinku nepostřehl. Doporučuji, je to mňaka!!!
Obrazek uzivatele
vše jsem pečlivě vážila, míchala bílky stráááášně opatrně a pekla přesně při teplotě a ani jednou nevytáhla z trouby, dokonce jsem ji ani neotevřela. Stejně spadl :( ale jinak vypadá báječně, už se na něj jdeme vrhnout, mnáááám

Přidat komentář