Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Slaný koláč se špenátem a ricottou

Koláč je díky svěží, lehké chuti ideální pro letní stolování na čerstvém vzduchu. Dá se připravit předem – a chutná stejně skvěle teplý i studený.

Vydání: 2006/7
Autor:
Hodnocení:
3 (hlasy)
Počet porcí: 6
Doba přípravy: Do 30 minut
Kynutí: 2 hodiny
PT50M
Pečení 0:50
Koláč Italská

Ingredience

    NA TĚSTO

    • ½ kg hladké mouky typu 00
    • 300 ml vody
    • 5 g sušeného droždí
    • 80 ml extra panenského olivového oleje
    • špetka krupicového cukru
    • 5 g soli
    • trocha oleje na potření plátů těsta

    NA NÁPLŇ

    • ½ kg ricotty nebo jemného plnotučného tvarohu
    • ½ kg vařeného sekaného špenátu
    • 100 g strouhaného parmazánu
    • 1 lžička čerstvé majoránky, jemně nakrájené
    • sůl, pepř a špetka strouhaného muškátového oříšku na dochucení náplně
    • 5 natvrdo uvařených vajec, oloupaných

Příprava jídla

1.  Smíchejte suroviny na těsto, vypracujte vláčnou směs a nechte ji v zakryté míse dvě hodiny odpočívat. Pak těsto na lehce pomoučněné ploše tence rozválejte a vykrojte čtyři kola tak, aby u formy o průměru 23 cm pokryla i stěny. Vložte do ní jedno kolo, potřete olejem a položte na něj druhé.

2.  Troubu předehřejte na 170, horkovzdušnou na 150 °C. Suroviny na náplň s výjimkou vajec promíchejte v míse a přesuňte do korpusu. Lžící vyhlubte ‚hnízda‘ a vložte do nich celá vejce. Překryjte zbylými pláty těsta (třetí potřete olejem) a pečlivě spojte okraje. (Tip: Aby mohla unikat pára a koláč se nenafukoval, zapíchne Vito do ‚pokličky‘ kousek nevařené duté těstoviny.) Pečte dozlatova, zhruba tři čtvrtě hodiny.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Italský megasendvič

Domácí 'giardiniera' s bruschettou

Rýžový salát se zeleninou

Broskve na víně

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.7/06, str.53
Obrazek uzivatele
Tak tohle mi velmi nechutnalo. Nasoukali jsme do sebe s manzelem kazdy jeden kousek a zbytek vyhodili. Pritom vsechny suroviny jsou fajn, jen dohromady se to tak nejak neda jist.

Přidat komentář