Slaný koláč se třemi sýry a špenátem

Slaný koláč se třemi sýry a špenátem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4494 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 470 g
Tuky 171 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto filo samo o sobě je na rozdíl od listového těsta prakticky bez tuku. Pokud vám přesto dávka másla na promazání připadá moc štědrá, můžete ubrat.

Suroviny

filo těsto 5 plátků
lze nahradit těstem Yufka
máslo 50 g
rozehřáté
špenát 1 svazek
očištěný, spařený, možno použít i mražený listový
ricotta 200 g
rozdrobená
sýr feta 75 g
rozdrobený
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
vejce 3 ks
smetana ke šlehání 125 ml
pažitka 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Pláty těsta promažte máslem a naskládejte na sebe. Seřízněte je na čtverec o stranách asi o 10 cm větších, než je forma o rozměrech cca 20 x 20 cm. Vyložte navrstvenými pláty těsta a posypte špenátem, ricottou, fetou i parmazánem. Vejce prošlehejte se smetanou, pažitkou, solí a pepřem a zalijte jimi náplň. Okraje těsta potřete zbývajícím máslem. Pečte 30 minut, aby vejce zpevnilo a těsto zezlátlo.

NĚCO NAVÍC
Koláč můžete upéct i z listového těsta. Počítejte ale s tím, že výsledek nebude nejspíš tak křupavý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit