0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slaný koláč se třemi sýry a špenátem

Slaný koláč se třemi sýry a špenátem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4494 kcal
Bílkoviny 174 g
Sacharidy 470 g
Tuky 171 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto filo samo o sobě je na rozdíl od listového těsta prakticky bez tuku. Pokud vám přesto dávka másla na promazání připadá moc štědrá, můžete ubrat.

Suroviny

filo těsto 5 plátků
lze nahradit těstem Yufka
máslo 50 g
rozehřáté
špenát 1 svazek
očištěný, spařený, možno použít i mražený listový
ricotta 200 g
rozdrobená
sýr feta 75 g
rozdrobený
parmazán 50 g
nastrouhaný najemno
vejce 3 ks
smetana ke šlehání 125 ml
pažitka 2 PL
nasekaná
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Předehřejte troubu na 180 °C. Pláty těsta promažte máslem a naskládejte na sebe. Seřízněte je na čtverec o stranách asi o 10 cm větších, než je forma o rozměrech cca 20 x 20 cm. Vyložte navrstvenými pláty těsta a posypte špenátem, ricottou, fetou i parmazánem. Vejce prošlehejte se smetanou, pažitkou, solí a pepřem a zalijte jimi náplň. Okraje těsta potřete zbývajícím máslem. Pečte 30 minut, aby vejce zpevnilo a těsto zezlátlo.

NĚCO NAVÍC
Koláč můžete upéct i z listového těsta. Počítejte ale s tím, že výsledek nebude nejspíš tak křupavý.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/4

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit