Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Klasický rostbíf

Zdeněk Lacman je šéfkuchařem restaurace Cowboys Steakhouse na Starém Městě pražském a o přípravě pořádného kusu masa ví své. Rostbíf patří k jeho oblíbeným kouskům!

Vydání: 2007/1
Autor:
Hodnocení:
28 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 20 minut
MARINOVÁNÍ aspoň 1 hodina
PT45M
Pečení 0:45
Britská

Ingredience

    • 800 g tzv. vysokého roštěnce
    • 3 stroužky česneku
    • 3 velké lžíce kremžské nebo hrubozrnné hořčice
    • asi 10 snítek čerstvého tymiánu nebo 1 lžíce sušeného
    • drcený pepř a sůl
    • 3–4 lžíce olivového oleje

    K PODÁVÁNÍ

    • cibulka a cherry rajčátka
    • zavařené brusinky
    • zakysaná smetana s pažitkou
    • omáčka Tisíc ostrovů (hotový výrobek)

Příprava jídla

1. Nejprve je nutné hovězí dobře očistit od tuku, blan a šlach. Špičkou ostrého nože zajeďte mezi blanku a maso a postupně ji uvolněte. Blána jde obvykle stáhnout téměř sama; pokud ne, seřízněte ji nožem, který držíte prakticky rovnoběžně s masem. Odřezky můžete použít na polévku (nebo je také zmrazit na později).


2. Svazování zajistí masu hezký tvar a stejnoměrné propečení. Odstřihněte kuchyňský provázek asi třikrát delší, než je válec masa. Jeden konec obtočte kolem hovězího a zavažte. Zbylý provázek dvakrát podvlékněte, vytvořte smyčku, která volně sklouzne k zápěstí, zakruťte ji a navlékněte na maso. Postupně takto ovažte celý roštěnec.


3. Aby maso získalo výraznou chuť, prospěje mu marináda. Z tymiánu sdrhněte lístky (sušený rozemněte), česnek jemně nasekejte. V misce vše promíchejte s hořčicí, pepřem, trochou soli (množství přizpůsobte ostrosti hořčice) a olejem; výsledkem by měla být hustá kašička.
 

4. Nejlépe na plochém talíři maso ze všech stran pokryjte hustou hořčičnou směsí. Jako při každém marinování je dobré nechat maso s voňavými přísadami v chladu odpočívat – nejlépe přes noc, ale postačí i hodina. Čím delší marinování, tím intenzivnější vůně. Marinujete-li déle, pak maso jednou či dvakrát obraťte.
 

5. Předehřejte troubu na 190 stupňů. Nechte rozehřát silnostěnnou pánev, vlijte na ni asi lžíci oleje, a až bude horký, ze všech stran na něm zprudka opečte naložené maso. Pak je přesuňte do pekáčku a do předehřáté trouby. Aby bylo hovězí uvnitř krvavé až růžové, pečte je 35 až 45 minut; stačí jen pár minut navíc, a propeče se úplně!
 

6. Upečené maso vyjměte z trouby a nepřikryté nechte asi čtvrt hodiny odpočinout. Pokud byste rostbíf podávali zatepla, krájejte ho na silnější plátky a podávejte se zeleninou dušenou na másle. Zastudena ho nakrájejte naopak velmi tence a servírujte se studenými omáčkami, hořčicí, čerstvou i nakládanou zeleninou a smetanovým křenem.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Rostbíf s křenovou remuládou

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/07, str.64
Obrazek uzivatele
Opravdu vysoký roštěnec, je to dost neobvyklé

Přidat komentář