Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rostbíf: Kultovní anglické pečeně z nízkého roštěnce, kterou miluje celý svět

Rostbíf
ZDROJ: RitaE/Pixabay
sdílet:

Pečené hovězí, které se tradičně podává při nedělním obědě, je mezi Angličany natolik populární, že se stalo nedílnou součástí jejich národní identity. Jaká byla historie tohoto vznešeného pokrmu? Nahlédněte s námi do tajů anglické kuchyně a připravte svým nejbližším neodolatelné obědové menu.

Co je to rostbíf?

Rostbíf (nebo roast beef) je vlastně pečené hovězí připravené na anglický způsob. To znamená, že by maso mělo uprostřed zůstat růžové, aby mělo tu správnou chuť. Hotové maso se poté krájí na tenké plátky a podává se teplé nebo studené.

  • Na přípravu rostbífu se používá nízký roštěnec.
  • Pokud chystáte jídlo pro větší počet hostů, nešetřete (připravte i kilo masa).
  • Hovězí maso nechte nejprve dozlatova opéct na pánvi, až poté ho dejte péct.
  • Troubu nastavte na teplotu cca 100°, abyste nepropásli moment, kdy bude maso tak akorát.
  • Na závěr nechte maso na chvíli odpočinout (třeba ve vypnuté troubě) asi 25 minut.

Jestliže vám kus hovězího zůstane na další den, můžete jej přidat do masových sendvičů nebo jimi obohatit obložené mísy. A pokud byste si chtěli k masu dopřát nějakou omáčku, můžete sáhnout třeba po domácí remuládě nebo ochucené majonéze. Příznivci ostřejších chutí mohou vyzkoušet omáčku s křenem nebo třeba dijonskou hořčici.

Od Beefeaterů k baladám: okénko do anglické gastronomie

Rostbíf má v anglické (resp. britské) gastronomii dlouhou tradici. Jeho vznik se datuje až k roku 1485, kdy na anglický trůn usedl Jindřich VII. Právě on tehdy založil oddíl strážců přezdívaných dodnes Beefeaters, kteří dohlíželi na ochranu pevnosti a neblaze proslulé věznice Tower of London.

  • Podle jedné z pověstí získaly oddíly svůj název podle přídělů hovězího, které dostávaly za svou věrnou službu.
  • Další verze příběhu zase hovoří o tom, že strážci nechávali před odchodem na nedělní mši péct hovězí nad ohněm: když se vrátili zpátky, bylo už maso krásně propečené a hodokvas mohl začít.

Hovězí pečínka se během nadcházejících let těšila v anglických kuchyních stále větší oblibě, což neuniklo ani Francouzům, kteří v 18. století začali Angličanům trochu škodolibě přezdívat les rosbifs. Oblíbená receptura inspirovala dokonce Henryho Fieldinga v roce 1731 k sepsání balady, ve které mj. označil roastbíf za jídlo, které dodávalo odvahu anglickým vojákům.

Rostbíf, jak ho známe dnes

Doby, kdy se hovězí opékalo převážně nad otevřeným ohněm, zřejmě pominuly. Dnes si můžeme pečeni jednoduše připravit v moderní troubě, tradice však zůstala. V Anglii je dodnes rostbíf považován za oblíbené nedělní jídlo (Sunday Roast), při kterém se celá rodina nebo přátelé sejdou u jednoho stolu.

Běžně se rostbíf podává s vařenou zeleninou a pečenými bramborami, zalitými šťávou z pečeného hovězího (tzv. gravy).

  • Pokud byste vyrazili do některé z anglických restaurací, určitě stojí za vyzkoušení také lahodný yorkshirský pudink, který se dříve podával samostatně ještě dříve, než došlo na servírování roastbífu (v naději, že se hosté nasytí a spořádají tak méně drahého hovězího).

Zdroje informací: Delish, časopis Apetit, SteakSchool, TheSpruceEats

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...