Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Šťavnatý koláč z lineckého a vanilkových rohlíčků

Křehké cukroví vytvoří lahodný základ.

Vydání: 2007/1
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Počet porcí: 8 řezů
Doba přípravy: Do 20 minut
+ chlazení 1 hodina
PT35M
Pečení 0:35
Koláč

Ingredience

    Na korpus

    • 300 g zbylého lineckého pečiva (i slepovaného) a vanilkových rohlíčků
    • 200 g másla, rozpuštěného

    Na krém

    • 200 g pomerančové dužiny
    • bez bílých blanek
    • 100 g krupicového cukru
    • 3 žloutky
    • 50 ml smetany
    • 1 lžička solamylu
    • 1 pečlivě omytý pomeranč

Příprava jídla

1.  Cukroví rozdrťte válečkem nebo rozmixujte. Spojte s rozpuštěným máslem a směs vymačkejte do koláčové formy včetně okrajů. Dejte do chladničky ztuhnout.

2.  Troubu předehřejte na 225 stupňů. Pomerančovou dužinu svařte s cukrem. Vmíchejte žloutky a smetanu, poprašte solamylem a promíchejte. Vlijte do připraveného korpusu. Vložte do trouby a deset minut zapékejte, pak snižte teplotu na 175 stupňů a ještě zhruba pětadvacet minut dopékejte, aby byl krém na povrchu pevný (uvnitř má zůstat vláčný). Těsně před dopečením koláč ozdobte co nejtenčími plátky pomeranče, zbavenými peciček.

Tip  Pokud byste neodstranili z dílků pomeranče blanky, byla by směs nahořklá. Vykrajování dílků z blanek se odborně říká filírování a potřebujete na něj menší, opravdu ostrý a špičatý nůž. Jak postupovat? Pomeranč oloupejte a zbavte vnitřní bílé kůry. Potom vykrajujte jednotlivé dílky z dělicích blanek; ovoce přitom držte nad miskou, abyste zachytili šťávu.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pestrá buchta z veky, rozinek a sušeného ovoce

Košíčky z medvědích tlapiček s brusinkami

Komentáře

Obrazek uzivatele
Koláč jsem loni vyráběla, ale nebyla jsem s ním spokojená. Byl strašně tučný (máslo v cukroví + máslo) a přeslazený. Raději bych namlela z cukroví dno na tvarohový dort.
Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.1/07, str.38

Přidat komentář