Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Nejlepší slepičí polévka

Klasická, vonící, úžasná. Za trochu péče se mnohonásobně odvděčí!

Vydání: 2007/6
Autor:
Hodnocení:
35 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
Příprava vývaru: 2–3 hodiny
PT15M
Vaření 0:15

Ingredience

    • 1 slepice
    • 1 středně velká cibule (ponechte jí slupku, zvýrazní chuť vývaru)
    • 50 g celeru
    • 150 g mrkve
    • 40 g petržele
    • sůl a 2 kuličky pepře
    • dvě hrsti nudlí, nejlépe domácích
    • mletý pepř a špetka mletého zázvoru na dochucení a sekaná zelená petrželka na ozdobu

Příprava jídla

1.  Očištěnou slepici rozsekněte na čtvrtky, křídla i stehna v kloubu nakrojte nebo nastřihněte kuchyňskými nůžkami. Maso vložte do dostatečně velkého hrnce. Zalijte asi litrem a půl mírně ohřáté vody, osolte, přidejte rozkrojenou cibuli, kousek mrkve a celeru a kuličky pepře.

2.  Uveďte do varu, zmírněte plamen, hrnec přikryjte pokličkou a na mírném plameni vařte zhruba dvě hodiny; zjistěte vpichem vidličky do stehna, zda už je slepice měkká. S vařením nespěchejte a hlavně nevařte zprudka – vývar by zbytečně přišel o většinu vůně a chuti! Během varu vystupuje tuk na povrch; můžete ho odebírat malou naběračkou.

3.  Hotový vývar přelijte přes cedník do jiného hrnce, maso ze slepice oberte a část vraťte do polévky. Vaříte-li vývar předem, nechte ho vychladnout a z povrchu seberte větší část tuku (nevyhazovat, využití viz dále nebo jako základ jíšky).

4.  Zbylou zeleninu jemně pokrájejte nebo nahrubo nastrouhejte. Chcete-li zvýraznit její chuť a barvu, osmahněte ji na troše odebraného tuku, zalijte vývarem a polévku deset až patnáct minut povařte. Nudle povařte zvlášť v mírně osolené vodě a přidejte do polévky až na závěr (polévka díky tomu zůstane čirá). Podle chuti osolte, opepřete, poprašte zázvorem (dodá vůni jako od babičky) a podávejte posypané petrželkou.
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Recept se nachází v č.6/07, str.65
Obrazek uzivatele
Jenom bych chtěla poopravit - slupka cibule nezvýrazní chuť polévky, ale její barvu...

Přidat komentář