
Losos na opékané zelenině
Vychutnejte si dokonalé souznění ryby a zeleniny! Skvělé jako lehký oběd i večeře.
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 2 lžíce másla + na dokončení
- 4 filátka z lososa, každé o váze asi 180 g
- 200 g mrkve
- 200 g cukety
- 200 g lilku
- 200 g cibule
- hrst petrželky
- sůl, krupicový cukr a čerstvě mletý bílý pepř na dochucení
- 200 ml bílého vína
- 150 ml smetany ke šlehání
- třešňová rajčátka a jarní cibulka, obojí krátce opečené na másle
- čerstvá bageta k podávání
Příprava jídla
Ve velké silnostěnné pánvi rozehřejte část oleje s máslem a krátce opečte lososa, nejprve kůží dolů; stačí zhruba minutu dvě z každé strany. Díky rychlé přípravě zůstane ryba nádherně šťavnatá.
Jemně nakrájenou zeleninu osmahněte v jiné pánvi na zbylém oleji s máslem, pět až osm minut. Občas promíchejte. Pak vše posypte petrželkou, osolte, poprašte špetkou cukru a bílého pepře, dvěma lžícemi vína a nechte asi pět minut odvářet, aby šťáva zhoustla.
V kastrůlku svařte zbylé víno s větší špetkou cukru asi pět minut, až směs začne sirupovatět. Vmíchejte kousek másla, zakápněte olejem a přidejte smetanu. Krátce prohřejte.
Podávejte rybu na orestované zelenině, s tmavší šťávou ze zeleniny a hustou omáčkou se smetanou. Navrch položte opečená rajčátka a cibulku. Jako příloha je nejlepší čerstvá, krátce opečená bageta.
Přidat komentář