Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem

Přísady k ochucení těsta můžete podle nálady obměňovat. Zkuste balkánský sýr, bylinky, kmín, fenykl, nivu a vlašské ořechy, slunečnicová semena, olivy…

Vydání: 2008/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Pro zkušené
Počet porcí: 8
Doba přípravy: Do hodiny
Kynutí
PT30M
Pečení 0:30
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 500 g žitné mouky
    • 200 g chlebového kvásku (viz níže)
    • 500 g polohrubé mouky + k posypání válu
    • 2 lžičky soli
    • 1 lžíce olivového oleje
    • 2 čerstvé chilli papričky
    • 60 g strouhaného parmazánu
    • mléko na potření a sezamové semínko na posypání

Příprava jídla

Ze žitné mouky, kvásku a asi 200 ml teplé vody vypracujte řídké těsto. Nechte ho přes noc vzejít na teplém místě. Pak do směsi přidejte polohrubou mouku, sůl, olivový olej, podle potřeby vlažnou vodu a vypracujte tvárné, nikoli však tuhé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte v teple dvě hodiny kynout.

Do vykynutého těsta zapracujte pokrájené chilli papričky zbavené semínek a parmazán. Rozválejte na pomoučněném válu na silnější plát a rozkrájejte na čtverce o hraně 8 cm. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nechte na teplém místě ještě půl hodiny kynout.

Troubu předehřejte na 250 °C. Kostky potřete mlékem a posypte sezamovým semínkem. Na dno trouby postavte misku s vodou a vložte plech s kostkami. Po pěti minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte dozlatova.

Recepty na kvásky

Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cibulový chléb

Bramborová bageta

Krkonošské kyselo

REKLAMA

Přidat komentář