Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.
Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1637 kcal
Bílkoviny 63 g
Sacharidy 265 g
Tuky 29 g
Vláknina 45 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
Ještě teplý a s křupavými krystalky soli na povrchu - takhle si nejjednodušší chléb placák vychutnáte nejvíc.

Suroviny

mléko 330 ml
vlažné
2 ČL
sušené droždí
krupicový cukr 1 ČL
mouka pšeničná hladká 375 g
sůl 1 ČL
olivový olej 1 PL
sůl mořská
1 V misce smíchejte mléko, droždí a cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek; na povrchu se objeví bubliny.

2 Z mouky, soli, oleje a vzešlého kvásku vypracujte v zadělávací míse hladké těsto. Pak ho ještě pět minut zpracovávejte na lehce pomoučněném válu, aby bylo opravdu pěkně hladké a pružné. Pokud by se při tom těsto lepilo, přidejte ještě trochu mouky. Vraťte do mísy, zakryjte utěrkou a nechte v teple kynout na dvojnásobný objem (mělo by to trvat cca třicet minut). Mezitím zahřejte troubu na 180 °C a plech lehce vymažte olejem (případně vyložte pečicím papírem).

3 Těsto propracujte a pak z něj rukama vytvarujte zhruba centimetr silnou placku.

4 Potřete ji olejem a posypte solí. Pečte 15–20 minut, nebo dozlatova.

NĚCO NAVÍC: Nic vám nebrání posypat placák kromě soli také semínky nebo kořením podle vlastní chuti a fantazie.

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit