0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem

Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4630 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 863 g
Tuky 52 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přísady k ochucení těsta můžete podle nálady obměňovat. Zkuste balkánský sýr, bylinky, kmín, fenykl, nivu a vlašské ořechy, slunečnicová semena, olivy…

Suroviny

mouka žitná hladká 500 g
kvásek 200 g
(viz níže)
mouka pšeničná polohrubá 500 g
+ k posypání válu
sůl 2 ČL
olivový olej 1 PL
chilli paprička 2 ks
čerstvá
parmazán 60 g
strouhaný
mléko
na potření
sezamová semínka
na posypání

1 Ze žitné mouky, kvásku a asi 200 ml teplé vody vypracujte řídké těsto. Nechte ho přes noc vzejít na teplém místě. Pak do směsi přidejte polohrubou mouku, sůl, olivový olej, podle potřeby vlažnou vodu a vypracujte tvárné, nikoli však tuhé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte v teple dvě hodiny kynout.

2 Do vykynutého těsta zapracujte pokrájené chilli papričky zbavené semínek a parmazán. Rozválejte na pomoučněném válu na silnější plát a rozkrájejte na čtverce o hraně 8 cm. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nechte na teplém místě ještě půl hodiny kynout.

3 Troubu předehřejte na 250 °C. Kostky potřete mlékem a posypte sezamovým semínkem. Na dno trouby postavte misku s vodou a vložte plech s kostkami. Po pěti minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte dozlatova.

Recepty na kvásky

Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč