Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem
Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Chlebové kostky s chilli papričkami a parmazánem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Pro zkušené 8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4630 kcal
Bílkoviny 139 g
Sacharidy 863 g
Tuky 52 g
Vláknina 64 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přísady k ochucení těsta můžete podle nálady obměňovat. Zkuste balkánský sýr, bylinky, kmín, fenykl, nivu a vlašské ořechy, slunečnicová semena, olivy…

Související recepty

Suroviny

mouka žitná hladká 500 g
kvásek 200 g
(viz níže)
+ k posypání válu
sůl 2 ČL
olivový olej 1 PL
čerstvá
strouhaný
na potření
sezamová semínka
na posypání

Postup

1

Ze žitné mouky, kvásku a asi 200 ml teplé vody vypracujte řídké těsto. Nechte ho přes noc vzejít na teplém místě. Pak do směsi přidejte polohrubou mouku, sůl, olivový olej, podle potřeby vlažnou vodu a vypracujte tvárné, nikoli však tuhé těsto. Přikryjte utěrkou a nechte v teple dvě hodiny kynout.

2

Do vykynutého těsta zapracujte pokrájené chilli papričky zbavené semínek a parmazán. Rozválejte na pomoučněném válu na silnější plát a rozkrájejte na čtverce o hraně 8 cm. Přeneste je na plech vyložený pečicím papírem a nechte na teplém místě ještě půl hodiny kynout.

3

Troubu předehřejte na 250 °C. Kostky potřete mlékem a posypte sezamovým semínkem. Na dno trouby postavte misku s vodou a vložte plech s kostkami. Po pěti minutách snižte teplotu na 180 °C a pečte dozlatova.

Recepty na kvásky

Cibulový
1 menší cibuli oloupejte a nastrouhejte nebo nasekejte nadrobno. V míse ji pak promíchejte s 200 g žitné mouky a 200 ml vlažné vody. Přikryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě (asi 30 °C) kvasit tři dny.

Se zelným lákem
Smíchejte na kašičku 100 g pšeničné mouky hrubé, 1 lžíci pšeničné mouky hladké, špetku cukru a asi 150 ml vlažné vody. Přidejte asi deset kapek láku z kysaného zelí. Pozor, nikoli sterilovaného! (Můžete použít lák z jakékoli mléčně kvašené zeleniny, mezi přísadami však nesmí být pepř – tohle koření totiž vadí kvasným bakteriím.) Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě kvasit asi dvanáct hodin.

Jablečný
Ze 2 omytých jablek vykrojte jádřince, ale slupku ponechte. Pokrájejte na větší kusy, vložte do čisté nádoby, přidejte 2 lžičky medu a zalijte 300 ml pramenité vody. Zakryjte mikrotenovým sáčkem a nechte na teplém místě pět dní kvasit. Potom tekutinu slijte. 200 ml použijte k výrobě kvásku a smíchejte ji s 200 g celozrnné mouky. Na teplém místě vzejde asi za dvě a půl hodiny. Pak odeberte polovinu kvásku (zbytek vyhoďte) a ,omlaďte přimícháním 200 ml tekutiny a 200 g mouky. Vraťte do tepla kvasit. Omlazování opakujte ještě dvakrát, vždy po dni.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/3

Apetit magazín