Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hruškovo-smetanový koláč

Geniálně jednoduchý koláč. Nepodceňte přípravu a nechte hrušky se smetanou v lednici opravdu přes noc, výsledek bude stát za to!

Vydání: 2009/9
Autor:
Hodnocení:
43 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Více než hodinu
+ odležení přes noc
PT30M
Pečení 0:30
Koláč Středoevropská

Ingredience

    • 1 kg hrušek, oloupaných a rozpůlených, bez jádřinců
    • 100 g moučkového cukru + trochu na poprášení
    • 500 ml smetany ke šlehání

    NA TĚSTO

    • 250 g hladké mouky
    • 125 g másla
    • 1 vejce + 2 žloutky
    • 80 g krupicového cukru

Příprava jídla

1 Půlky hrušek pak nakrájejte na tenké plátky, v míse smíchejte s cukrem, polovinou smetany a nechte přes noc v chladu odpočinout,

2 Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj vsypte cukr, máslo, celé vejce a žloutek. Rychle zpracujte na těsto, vytvořte bochánek a oddělte z něj třetinu. Zbývající dvě třetiny těsta rozválejte dokulata na půlcentimetrovou placku. Těstem vyložte kulatou dortovou formu tak, aby asi dva centimetry dokola přečnívaly. Na dno nasypte plátky hrušek se smetanou.

3 Zbytek těsta vyválejte natenko do velikosti formy, zakryjte hrušky a přes těsto přehrňte přečnívající okraje. Spojte  navlhčenými prsty a doprostřed udělejte dírku o průměru asi 1 cm, aby mohla při pečení odcházet pára. Potřete zbývajícím žloutkem a pečte při 170 stupních asi 30 minut.

4 Upečený koláč vytáhněte z trouby a otvorem uprostřed vlijte zbytek smetany. Koláčem zakružte tak, aby se smetana uvnitř co nejvíce rozlila. Poodávejte teplé i po vychladnutí, poprášené moučkovým cukrem.

Pokud už se vám do koláče nevejde žádná smetana, nevadí. Klidně jí třeba vypijte, nebo použijte do kávy, kterou budete ke koláči podávat.

Další recept na hruškový koláč najdete v uživatelských receptech Poslirecept.cz.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Oběd ze zahrádky

Oběd ze zahrádky

Z podzimní zahrádky

Slaďoučké hrušky

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Koláč je jednoduchý a hlavně výborný, ale musela jsem ho péct déle než 30 minut, aby byl propečený.
Obrazek uzivatele
Souhlasím, vynikající koláč. Osobně jsem pekl cca 40 minut. Těsta bych doporučil tak o 1/5 více než je uváděno v receptu, záleží na použité formě a smetany na šlehání stačí cca 300 ml.
Obrazek uzivatele
Koláč je opravdu výtečný! Také ho peču o trochu déle a přidávám víc těsta. Šlehačky dávám jen 250ml na začátku do hrušek a na závěr už šlehačku do koláče nedolévám, je pak hodně rozmočený. Rodina se nemůže shodnout, zda je lepší ještě teplý nebo uleželý a vychlazený z lednice :)))
Obrazek uzivatele
Vše jsem udělal přesně podle popisu a stejně i po 40 minutách pečení zůstala šlehačka uvnitř tekutá, takže po rozkrojení vytekla ... nevím, kde je chyba :-(

Přidat komentář