0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.6 / 5. Počet hodnocení: 56
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5527 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 484 g
Tuky 347 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniálně jednoduchý koláč. Nepodceňte přípravu a nechte hrušky se smetanou v lednici opravdu přes noc, výsledek bude stát za to!

Suroviny

hruška 1 kg
oloupané a rozpůlené bez jádřinců
moučkový cukr 100 g
plus trochu na poprášení
smetana ke šlehání 500 ml
Na těsto
mouka pšeničná hladká 250 g
máslo 125 g
vejce 1 ks
žloutek 2 ks
krupicový cukr 80 g

Postup

1

Půlky hrušek pak nakrájejte na tenké plátky, v míse smíchejte s cukrem, polovinou smetany a nechte přes noc v chladu odpočinout,

2

Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj vsypte cukr, máslo, celé vejce a žloutek. Rychle zpracujte na těsto, vytvořte bochánek a oddělte z něj třetinu. Zbývající dvě třetiny těsta rozválejte dokulata na půlcentimetrovou placku. Těstem vyložte kulatou dortovou formu tak, aby asi dva centimetry dokola přečnívaly. Na dno nasypte plátky hrušek se smetanou.

3

Zbytek těsta vyválejte natenko do velikosti formy, zakryjte hrušky a přes těsto přehrňte přečnívající okraje. Spojte  navlhčenými prsty a doprostřed udělejte dírku o průměru asi 1 cm, aby mohla při pečení odcházet pára. Potřete zbývajícím žloutkem a pečte při 170 stupních asi 30 minut.

4

Upečený koláč vytáhněte z trouby a otvorem uprostřed vlijte zbytek smetany. Koláčem zakružte tak, aby se smetana uvnitř co nejvíce rozlila. Poodávejte teplé i po vychladnutí, poprášené moučkovým cukrem.

5

Pokud už se vám do koláče nevejde žádná smetana, nevadí. Klidně jí třeba vypijte, nebo použijte do kávy, kterou budete ke koláči podávat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Komentáře

Anonym

Koláč je jednoduchý a hlavně výborný, ale musela jsem ho péct déle než 30 minut, aby byl propečený.

Anonym

Souhlasím, vynikající koláč. Osobně jsem pekl cca 40 minut. Těsta bych doporučil tak o 1/5 více než je uváděno v receptu, záleží na použité formě a smetany na šlehání stačí cca 300 ml.

Anonym

Koláč je opravdu výtečný! Také ho peču o trochu déle a přidávám víc těsta. Šlehačky dávám jen 250ml na začátku do hrušek a na závěr už šlehačku do koláče nedolévám, je pak hodně rozmočený. Rodina se nemůže shodnout, zda je lepší ještě teplý nebo uleželý a vychlazený z lednice :)))

Michaela Miričová

Vše jsem udělal přesně podle popisu a stejně i po 40 minutách pečení zůstala šlehačka uvnitř tekutá, takže po rozkrojení vytekla ... nevím, kde je chyba :-(

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit