Geniálně jednoduchý koláč. Nepodceňte přípravu a nechte hrušky se smetanou v lednici opravdu přes noc, výsledek bude stát za to!
Suroviny
Postup
Půlky hrušek pak nakrájejte na tenké plátky, v míse smíchejte s cukrem, polovinou smetany a nechte přes noc v chladu odpočinout,
Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj vsypte cukr, máslo, celé vejce a žloutek. Rychle zpracujte na těsto, vytvořte bochánek a oddělte z něj třetinu. Zbývající dvě třetiny těsta rozválejte dokulata na půlcentimetrovou placku. Těstem vyložte kulatou dortovou formu tak, aby asi dva centimetry dokola přečnívaly. Na dno nasypte plátky hrušek se smetanou.
Zbytek těsta vyválejte natenko do velikosti formy, zakryjte hrušky a přes těsto přehrňte přečnívající okraje. Spojte navlhčenými prsty a doprostřed udělejte dírku o průměru asi 1 cm, aby mohla při pečení odcházet pára. Potřete zbývajícím žloutkem a pečte při 170 stupních asi 30 minut.
Upečený koláč vytáhněte z trouby a otvorem uprostřed vlijte zbytek smetany. Koláčem zakružte tak, aby se smetana uvnitř co nejvíce rozlila. Poodávejte teplé i po vychladnutí, poprášené moučkovým cukrem.
Pokud už se vám do koláče nevejde žádná smetana, nevadí. Klidně jí třeba vypijte, nebo použijte do kávy, kterou budete ke koláči podávat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Oběd ze zahrádky: oběd z domácích zásob(4 recepty )
- Z podzimní zahrádky(7 receptů )
- Slaďoučké hrušky(21 receptů )
- Pochutnejte si na sladkých hruškách: recepty od koláčů a muffinů až po netradiční hruškový med(63 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Vše jsem udělal přesně podle popisu a stejně i po 40 minutách pečení zůstala šlehačka uvnitř tekutá, takže po rozkrojení vytekla ... nevím, kde je chyba :-(