Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškovo-smetanový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.7/5 Počet hodnocení: 64
Více než hodinu Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5527 kcal
Bílkoviny 91 g
Sacharidy 484 g
Tuky 347 g
Vláknina 60 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Geniálně jednoduchý koláč. Nepodceňte přípravu a nechte hrušky se smetanou v lednici opravdu přes noc, výsledek bude stát za to!

Suroviny

oloupané a rozpůlené bez jádřinců
plus trochu na poprášení
Na těsto
máslo 125 g
vejce 1 ks

Postup

1

Půlky hrušek pak nakrájejte na tenké plátky, v míse smíchejte s cukrem, polovinou smetany a nechte přes noc v chladu odpočinout,

2

Mouku vysypte na vál, uprostřed vytvořte důlek a do něj vsypte cukr, máslo, celé vejce a žloutek. Rychle zpracujte na těsto, vytvořte bochánek a oddělte z něj třetinu. Zbývající dvě třetiny těsta rozválejte dokulata na půlcentimetrovou placku. Těstem vyložte kulatou dortovou formu tak, aby asi dva centimetry dokola přečnívaly. Na dno nasypte plátky hrušek se smetanou.

3

Zbytek těsta vyválejte natenko do velikosti formy, zakryjte hrušky a přes těsto přehrňte přečnívající okraje. Spojte  navlhčenými prsty a doprostřed udělejte dírku o průměru asi 1 cm, aby mohla při pečení odcházet pára. Potřete zbývajícím žloutkem a pečte při 170 stupních asi 30 minut.

4

Upečený koláč vytáhněte z trouby a otvorem uprostřed vlijte zbytek smetany. Koláčem zakružte tak, aby se smetana uvnitř co nejvíce rozlila. Poodávejte teplé i po vychladnutí, poprášené moučkovým cukrem.

5

Pokud už se vám do koláče nevejde žádná smetana, nevadí. Klidně jí třeba vypijte, nebo použijte do kávy, kterou budete ke koláči podávat.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/9

Komentáře

06.11.2015 22:27

Vše jsem udělal přesně podle popisu a stejně i po 40 minutách pečení zůstala šlehačka uvnitř tekutá, takže po rozkrojení vytekla ... nevím, kde je chyba :-(

08.10.2009 17:56
Koláč je jednoduchý a hlavně výborný, ale musela jsem ho péct déle než 30 minut, aby byl propečený.
19.10.2009 21:14
Souhlasím, vynikající koláč. Osobně jsem pekl cca 40 minut. Těsta bych doporučil tak o 1/5 více než je uváděno v receptu, záleží na použité formě a smetany na šlehání stačí cca 300 ml.
01.08.2010 23:26
Koláč je opravdu výtečný! Také ho peču o trochu déle a přidávám víc těsta. Šlehačky dávám jen 250ml na začátku do hrušek a na závěr už šlehačku do koláče nedolévám, je pak hodně rozmočený. Rodina se nemůže shodnout, zda je lepší ještě teplý nebo uleželý a vychlazený z lednice :)))

Apetit magazín