Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hruškový koláč
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.3/5 Počet hodnocení: 257
Do hodiny Snadné 6-8

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6088 kcal
Bílkoviny 127 g
Sacharidy 810 g
Tuky 238 g
Vláknina 82 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až jednou hruškový koláč ochutnáte, budete jej péct donekonečna. Má tak jemnou a vyváženou chuť, že půlku sníte za tepla. Až vychladne, půjdete jej ochutnat znova a záhy zjistíte, že na rodinu už nic nezbylo. Luxusní hruškový koláč s tvarohem se stane vaším nejoblíbenějším receptem na podzimní dezert.

Suroviny

tvaroh 150 g
slunečnicový olej 6 PL
vejce 1 ks
sůl 1 špetka
kypřicí prášek do pečiva 3 ČL
na vymazání plechu
Na náplň
hruška 1,5 kg
oloupané, zbavené jádřince a nakrájené na plátky, smíchané s kůrou a šťávou z jednoho citronu
šťáva a kůra – na ochucení hrušek
vejce 3 ks
žloutky a bílky odděleně
tvaroh 250 g
škrob 1 PL
kukuřičný
hřebíček 1 špetka
mletý

Postup

1

Tvaroh, olej, vejce, vanilkový cukr, sůl a kakao smíchejte v míse nebo robotu dohladka. Postupně přidávejte mouku prosátou s práškem do pečiva; pokud je těsto moc tuhé, přidejte 1–2 lžíce vody.

2

Pak ho rozválejte – vmáčkněte do vymaštěného plechu o rozměrech 30 × 40 cm. Navrch naklaďte hrušky.

3

Troubu předehřejte na 200 °C.

4

Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Žloutky utřete s tvarohem, crème fraîche, cukrem, vanilkovým cukrem, škrobem a hřebíčkem a opatrně je spojte s bílky.

5

Směsí rovnoměrně potřete hrušky a dejte péct doprostřed trouby na zhruba půl hodiny, až vršek koláče pěkně ztuhne.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2008/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2008/10

Komentáře

05.10.2018 13:40

Koláč je skvělý! Dal poněkud více práce než jsem čekala, výsledek ale stojí za to. Díky!

23.03.2018 16:17

Koláč není dobrý, spodní vrstva je suchá, horní matlavá, celkově mdlý.

23.09.2017 16:40

Koláč jsem dělala podle receptu a rozhodně není mdlé chuti. Když hrušky namočíte do šťávy a kůry z 1 citronu a přidáte tlučený hřebíček, určitě není mdlý. Mě i celé rodině velice chutnal a rozhodně jsme ho nepekli naposledy. Doporučuji se držet receptu :D

06.01.2017 18:30

tento kolac je pro me velikym zklamanim, rozhodne neodpovida chvalozpevum z nadpisu.. je mdle chuti, stoji spoustu namahy ktera neodpovida vysledku..

04.10.2016 09:20

Zajímavý koláč

Apetit magazín