
Rizoto s quinoou a pečenou zeleninou
Quinoa. Indové jí přezdívali matka obilí. A vy budete určitě souhlasit - má všestranné využití, lahodnou chuť a je velmi snadná na přípravu!
Vydání: 2008/9
Autor: redakce Apetitu
Počet porcí: 4
Ingredience
- 250 g bioquinoy
- 200 g bílé biorýže
- sůl
- 1 kg sezonní biozeleniny: např. 5 cibulí, 2–3 papriky,
- 2–3 cukety (v zimě třeba cibule, mrkev a petržel), očištěné a pokrájené na větší kusy
- 3–4 stroužky česneku, pokrájené na plátky
- 1 lžíce soli a čerstvě mletý pepř nebo tzv. bylinný peprník z ekofarmy Pollau – prodávají bioprodejny
- 50 ml panenského olivového biooleje
- 2 lžíce šťávy z biocitronu a hrst natrhané bazalky či oregana
Na pečenou zeleninu
Na dochucení
Příprava jídla
1 Operte quinou a rýži a dejte je na 15–20 minut vařit do jednoho litru osolené vody.
2 Rozpalte troubu na 200 stupňů. Zeleninu a česnek smíchejte s olejem, solí a pepřem či bylinným peprníkem a dejte v hlubokém pekáči do trouby. Pečte 20 minut zakryté; pak odkryjte, stáhněte troubu na 180 stupňů a pečte dalších 20 minut.
3 Nakonec vmíchejte uvařenou rýži s quinoou, dochuťte citronem, bylinkami, solí a pepřem.
Něco navíc: Rizoto můžete uvařit i s mírným předstihem – dá se totiž udržovat delší dobu v mírně vyhřáté troubě, aniž by utrpěla jeho chuť.
Přidat komentář