Salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami

Salát s quinoou, kukuřicí a ředkvičkami

Hodnocení receptu
Průměr: 4.2 ()
Do 10 minut Snadné Pro 6-8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1557 kcal
Bílkoviny 62 g
Sacharidy 225 g
Tuky 41 g
Vláknina 49 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Zasytí a osvěží!

Suroviny

quinoa 1 hrnek
důkladně propláchnuté vodou
voda 2.25 hrnek
lze nahradit kuřecm vývarem
3 ks
klas cukrové kukuřice lze nahradit kukuřicí z konzervy
olivový olej 2 PL
česnek 1 stroužek
drcený
sůl 1 ČL
mražený hrášek 400 g
jarní cibulka 3 ks
na plátky
ředkvičky 3 ks
na tenké plátky
Na zálivku
římský kmín 0.33 ČL
bazalka 1 hrst
sůl
pepř
čerstvě mletý

1 Všechny ingredience na zálivku vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Pár lístků bazalky si odložte na ozdobu.

2 Do hluboké pánve nebo rendlíku dejte quinou, přilijte osolenou vodu či vývar, přiveďte k varu, ztlumte a vařte jako bílou rýži cca 15–20 minut, nebo dokud quinoa neabsorbuje všechnu tekutinu; pak nechte dojít pod pokličkou. Pokud se tvoří během vaření pěna, odstraňte ji.

3 Potom quinou přesuňte na plech nebo tác, osolte a opepřete a nechte vychladnout.

4 Z kukuřičných klasů seřízněte zrna, v pánvi rozpalte olej a na nejvyšším ohni opečte kukuřici a česnek, aby lehce zezlátl a zrna kukuřice byla opečená a lehce křupavá, trvá to asi 5 minut. (Použijete-li kukuřici z konzervy, není třeba ji opékat.) Pak vše včetně oleje přesuňte do velké mísy.

5 Hrášek uvařte na páře nebo blanšírujte, zchlaďte pod studenou tekoucí vodou, aby si zachoval krásně zelenou barvu, a nechte okapat.

6 Na závěr přidejte do mísy zchladlou quinou, hrášek, jarní cibulku a ředkvičky. Přelijte dresinkem a promíchejte. Ozdobte lístky bazalky a podávejte.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/9 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/9

Apetit magazín

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne
  • Tipy a triky

Jak skladovat banány? V lednici rozhodně ne

Nakoupíte zásobu nádherných žlutých banánů a za dva dny už se vám do nich nechce, protože jsou flekaté? Nebo na ně zapomenete a brzy zčernají? Poradíme vám, jak skladovat banány, aby vydržely co nejdéle ve formě. ...

Obchod Apetit