Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Smažený sýr s tatarskou omáčkou

Kvalitní sýr a lahodná domácí tatarská omáčka udělají z obyčejného ,smažáku' nadpozemskou lahůdku.

Vydání: 2008/10
Autor:
Hodnocení:
10 (hlasů)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Smažení 10 minut
PT20M
Příprava 0:20
Studená omáčka a dip Česká

Ingredience

    • 4 plátky sýra (viz ‚něco navíc‘ níže), silné necelý 1 cm
    • 1 vejce, 1 lžíce mléka a 1–2 lžíce hladké mouky
    • domácí strouhanka z bílého pečiva
    • olej na smažení
    • 1 kg brambor, oloupaných a pokrájených
    • sůl + 50 g másla + nasekaná petrželka nebo pažitka


    Na tatarskou omáčku

     

    • 200 g majonézy a 1 lžíce bílého jogurtu
    • 2 nakládané okurky, nakrájené nadrobno
    • 2 jarní cibulky, nakrájené nadrobno
    • 2 lžičky kaparů, nasekaných
    • 1 lžička worcesterské omáčky
    • 1 lžička plnotučné hořčice
    • sůl a čerstvě mletý pepř

     

Příprava jídla

Promíchejte přísady na tatarskou omáčku a dejte rozležet do chladničky. Do osolené vody dejte vařit brambory. Do vajec s mlékem postupně zašlehejte tolik mouky, až vznikne hladké těstíčko hustoty těsta na lívance. Namočte do něj vždy plátek sýra a pak ho obalte ve strouhance. Postup ještě jednou opakujte, aby sýr při smažení nevytékal. Když jsou brambory skoro měkké, začněte smažit sýr v 1 cm vysoké vrstvě rozpáleného oleje, a to z obou stran dozlatova. Nechte krátce okapat na papírové utěrce. Ihned podávejte, dokud je sýr tekutý, s vařenými bramborami omaštěnými máslem a s tatarskou omáčkou.

Něco navíc: Se sýry experimentujte – zkuste mladou goudu, ementál či pravý eidam. Lahodná je i mozzarella. Božský je proříznutý hermelín naplněný drceným stroužkem česneku.

Nahlásit chybu v receptu

Komentáře

Obrazek uzivatele
osobně smažák miluji. když mám chu´t, tak si ho dávám v restauraci kdykoli. doma už to není ono. ale taky občas neodolám. když stíhám, tak si tatarku dělám sama, ale když ne, tak si dám svou oblíbenou hellmansku a je to taky fajn.
Obrazek uzivatele
To je vtip, nebo je to myšleno vážně, že na obalení 4 porcí smaženého sýru a to ještě 2x stačí 1 vejce a 1 lžíce mléka? :-)
Obrazek uzivatele
Pokud se vám zdá jedno vejce na obalení 4 plátků sýra málo, můžete ještě jedno vejce přidat, případně vaječnou melanž více naředit mlékem. Nicméně vzhledem k tomu, že sýr – na rozdíl třeba od chleba – není nasákavý, myslíme si, že jedno vejce by k obalení 4 porcí mělo stačit. Záleží samozřejmě i na velikosti vajec – mezi malým a velkým může být rozdíl i 20 g.

Přidat komentář