Čím kvalitnější sýr s bílou plísní použijete, tím lepší výsledek můžete očekávat. Smažený hermelín s česnekem, hranolky a ochucenou majonézou je skvělé menu pro vegetariány, kterým jistě nepohrdnou ani ti nejzatvrzelejší milovníci masa.
Suroviny
Postup
Hermelíny vodorovně prořízněte napůl. Poloviny potřete na řezné straně drceným stroužkem česneku a přiklopte druhými půlkami.
V hlubokém talíři prošlehejte vejce, mléko a zahustěte moukou tak, aby vzniklo řídké těstíčko jako na lívance. Osolte a opepřete. Hermelíny protáhněte těstíčkem a pak je obalte ve strouhance. Ještě jednou postup zopakujte.
Brambory propláchněte a osušte. Na plechu vyloženém pečicím papírem je pokapejte olivovým olejem, osolte a poprašte chilli. Promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30 minut dozlatova.
Majonézu promíchejte s pažitkou, osolte a opepřete.
Ve vysoké vrstvě rozehřátého oleje smažte hermelíny 3–4 minuty po každé straně dozlatova. Podávejte ihned s pikantními bramborovými hranolky a pažitkovou majonézou.
TIPY & TRIKY
Klasický trojobal – mouka, vejce, strouhanka – na sýru dobře nedrží. Je proto lepší obalovat hermelín v těstíčku z vejce a mouky a pak až ve strouhance. A klidně několikrát – při smažení pak nevyteče.