Suroviny
mléko
160
ml
máslo
1
PL
vanilkový extrakt
1
PL
vejce
3
ks
žloutky a bílky zvlášť
moučkový cukr
225
g
mouka pšeničná polohrubá
150
g
kakao
3
PL
holandský typ
kypřicí prášek do pečiva
1
PL
Na náplň
smetana ke šlehání
125
ml
maliny
125
g
čerstvé nebo rozmražený okapané
smetana ke šlehání
160
ml
tmavá čokoláda
160
g
70% na kousky
čerstvé na ozdobu
1.)
Předehřejte troubu na 180 stupňů a připravte si formu - buď ji vyložte pečicím papírem, nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
2.)
Máslo s mlékem dejte do malého kastrůlku a zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí. Pak vmíchejte vanilkový extrakt a dejte stranou. Do misky prosijte mouku, kakao a kypřicí prášek. V jiné větší míse umíchejte žloutky s cukrem tak, aby zesvětlaly a nabyly. Zvlášť vyšlehejte bílky na sníh. Ke žloutkům vlijte lehce zchladlé vanilkové mléko a pomalu vmíchejte směs mouky s kakaem. Nakonec opatrně kovovou lžící zamíchejte sníh z bílků. Těsto přesuňte do formy a pečte asi 30-35 minut. Než dort vytáhnete z trouby, zkuste do něj zapíchnout špejli - pokud zůstane čistá, je dort upečený. Nechte vychladnout.
3.)
Zchladlý dort pomocí ostrého dlouhého nože podélně rozpulte. Smetanu ušlehejte a vidličkou do ní rozmačkejte maliny a hmotou naplňte dort.
4.)
Na plotýnku postavte pánev s horkou vodou, do ní postavte rendlík s nalámanou čokoládou a smetanou. Zahřívejte, až získáte tekutou a lesklou polevu. Pomocí paletového nože nebo stěrky ji naneste ne dort a po obvodu dortu přitiskněte čerstvé maliny.