Příjemně voní máslem, jsou jemné, křehoučké a skvěle se hodí nejek k oslavám svátku sv. Martina, ale i k podzimnímu čaji či voňavé kávě podávané v neděli.
Suroviny
Postup
Do velké nádoby robota dejte všechny ingredience na těsto, kromě vejce určeného na potření. Vypracujte hladké těsto, které potom zabalte do fólie a nechte dobře vychladit a odpočinout v lednici (alespoň 1 hodinu).
Mezitím si připravte náplň. Vyberte jednu z variant – buď tradiční vlašsko-ořechovou, nebo nugátovou. Na nugátovou nejdřív vezměte lískové ořechy, orestujte je a namelte nadrobno. Pokud máte robot s food procesorem můžete rovnou k namletým ořechům přidat všechny ostatní ingredience, které jste si připravili na náplň. Vytvořte pevnější lepivou směs.
Vychlazené těsto rozdělte na pět stejných dílů. Z každého dílu vytvořte nejprve kouli, kterou rozválíte na rovnoměrný kruh tenký přibližně 3 mm. Kruh rozkrojte třemi tahy na šest stejně velkých trojúhelníků. Na základnu trojúhelníku položte náplň a strany potřete rozšlehaným vejcem.
Teď už jen jednoduše srolujte rohlíček od základny. Spojte konce, aby vám nevytekla náplň a zatočte rohlíček do tvaru měsíčku.
Hotové rohlíčky rozložte na plech vyložený pečícím papírem a potřené vajíčkem vložte do trouby rozehřáté na 180 °C. Pečte do zlata přibližně 15 minut.