0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.6 / 5. Počet hodnocení: 50
Více než hodinu Snadné Na 12 řepánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5058 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 536 g
Tuky 299 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řepa nasladko? Nebojte se a vyzkoušejte. Ta cukrová k tomu přímo svádí.

Suroviny

droždí 0.5 kostka
krupicový cukr 75 g
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 100 ml
máslo 75 g
změklé
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná z biocitronu
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
Na náplň
1 ks
cukrová řepa asi 500 g, oloupané, nastrouhané nahrubo
máslo 50 g
mléko 250 ml
mák mletý 250 g
krupicový cukr
dle chuti

Postup

1

Promíchejte droždí, trochu vlažného mléka, lžičku cukru a 2 lžičky mouky; nechte vzejít kvásek.

2

Pak k němu přidejte zbývající suroviny (mléko přilévejte postupně, nemusíte spotřebovat všechno) a vařečkou či rukama vypracujte měkké a hladké těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout.

3

Mezitím připravte náplň: na rozehřátém másle opékejte přibližně tři minuty řepu, pak přilijte asi 3 lžíce vody a přiklopené duste zhruba 30 minut téměř doměkka. Přidejte mléko, přiveďte k varu a vsypte mák.

4

Míchejte tak dlouho, až se tekutina vsákne. Podle chuti doslaďte. Troubu předehřejte na 180 °C.

5

Z těsta odkrajujte kousky, rukou je roztlačte, dejte na ně lžíci náplně a zabalte (těsto také lze rozválet na půlcentimetrový plát a krájet na čtverce asi 10 × 10 cm).

6

Řepánky pokládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte asi 30 minut dozlatova.

Související články

12 rad jak pracovat s červenou řepu
  • Tipy a triky

12 rad jak pracovat s červenou řepu

Červená řepa je vynikající zelenina. Ale díky své intenzivní barvě může být práce s ní trochu náročnější. Pokud ovšem neznáte těchto 12 zásad...     ...
Červená řepa 5x jinak
  • Tipy a triky

Červená řepa 5x jinak

Chuť červené řepy je esencí podzimu. Lehce zemitá, výrazná a hřejivě nasládlá....

Komentáře

Peter Pustelník

Řepánky jsou skvělé, v Podkrkonoší se dělali na Štědrý den, namáčeli se do siropu (šťava vyvařená z cukrové řepy - melasa) a obalovali se ve strouhaném perníku.

Hana Běželová

Moje děti je milují. Jsou vláčné a velice chutné. Pouze jsem si musela upravit množství. Do těsta dávám na 0,5 kg mouky více mléka, cca 250 ml. A náplň mi vyšla na 3 dávky.

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit