Hodnocení receptu
Průměr: 4.1 (43)
Více než hodinu Snadné Na 12 řepánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5058 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 536 g
Tuky 299 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řepa nasladko? Nebojte se a vyzkoušejte. Ta cukrová k tomu přímo svádí.

Suroviny

droždí 0.5 kostka
krupicový cukr 75 g
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 100 ml
máslo 75 g
změklé
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná z biocitronu
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
Na náplň
1 ks
cukrová řepa asi 500 g, oloupané, nastrouhané nahrubo
máslo 50 g
mléko 250 ml
mák mletý 250 g
krupicový cukr
dle chuti

1 Promíchejte droždí, trochu vlažného mléka, lžičku cukru a 2 lžičky mouky; nechte vzejít kvásek. Pak k němu přidejte zbývající suroviny (mléko přilévejte postupně, nemusíte spotřebovat všechno) a vařečkou či rukama vypracujte měkké a hladké těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout.

2 Mezitím připravte náplň: na rozehřátém másle opékejte přibližně tři minuty řepu, pak přilijte asi 3 lžíce vody a přiklopené duste zhruba 30 minut téměř doměkka. Přidejte mléko, přiveďte k varu a vsypte mák. Míchejte tak dlouho, až se tekutina vsákne. Podle chuti doslaďte. Troubu předehřejte na 180 °C.

3 Z těsta odkrajujte kousky, rukou je roztlačte, dejte na ně lžíci náplně a zabalte (těsto také lze rozválet na půlcentimetrový plát a krájet na čtverce asi 10 × 10 cm). Řepánky pokládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte asi 30 minut dozlatova.

 

Komentáře

Peter Pustelník

Řepánky jsou skvělé, v Podkrkonoší se dělali na Štědrý den, namáčeli se do siropu (šťava vyvařená z cukrové řepy - melasa) a obalovali se ve strouhaném perníku.

Hana Běželová

Moje děti je milují. Jsou vláčné a velice chutné. Pouze jsem si musela upravit množství. Do těsta dávám na 0,5 kg mouky více mléka, cca 250 ml. A náplň mi vyšla na 3 dávky.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit