4.1 / 5. Počet hodnocení: 46
Více než hodinu Snadné Na 12 řepánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5058 kcal
Bílkoviny 177 g
Sacharidy 536 g
Tuky 299 g
Vláknina 110 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řepa nasladko? Nebojte se a vyzkoušejte. Ta cukrová k tomu přímo svádí.

Suroviny

droždí 0.5 kostka
krupicový cukr 75 g
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 100 ml
máslo 75 g
změklé
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná z biocitronu
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
Na náplň
1 ks
cukrová řepa asi 500 g, oloupané, nastrouhané nahrubo
máslo 50 g
mléko 250 ml
mák mletý 250 g
krupicový cukr
dle chuti

1 Promíchejte droždí, trochu vlažného mléka, lžičku cukru a 2 lžičky mouky; nechte vzejít kvásek. Pak k němu přidejte zbývající suroviny (mléko přilévejte postupně, nemusíte spotřebovat všechno) a vařečkou či rukama vypracujte měkké a hladké těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout.

2 Mezitím připravte náplň: na rozehřátém másle opékejte přibližně tři minuty řepu, pak přilijte asi 3 lžíce vody a přiklopené duste zhruba 30 minut téměř doměkka. Přidejte mléko, přiveďte k varu a vsypte mák. Míchejte tak dlouho, až se tekutina vsákne. Podle chuti doslaďte. Troubu předehřejte na 180 °C.

3 Z těsta odkrajujte kousky, rukou je roztlačte, dejte na ně lžíci náplně a zabalte (těsto také lze rozválet na půlcentimetrový plát a krájet na čtverce asi 10 × 10 cm). Řepánky pokládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte asi 30 minut dozlatova.

 

Komentáře

Peter Pustelník

Řepánky jsou skvělé, v Podkrkonoší se dělali na Štědrý den, namáčeli se do siropu (šťava vyvařená z cukrové řepy - melasa) a obalovali se ve strouhaném perníku.

Hana Běželová

Moje děti je milují. Jsou vláčné a velice chutné. Pouze jsem si musela upravit množství. Do těsta dávám na 0,5 kg mouky více mléka, cca 250 ml. A náplň mi vyšla na 3 dávky.

Apetit magazín

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...
Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy
  • Tipy a triky

Jak zpracovat květy černého bezu: sladké i slané tipy

Černý bez nemusíme dlouze představovat. Patří mezi keře, kterého si cení všichni milovníci bylin. Když zavoní, láká nás, abychom z jeho květů připravili stejně omamně vonící sirupy a šťávy nebo si usmažili květové řízečky....
Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!
  • Tipy redakce

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Obchodní dům Ikea láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct...

Obchod Apetit