Řepa nasladko? Nebojte se a vyzkoušejte. Ta cukrová k tomu přímo svádí. Řepánky jsou staročeský recept, který funguje i dnes. Kynuté těsto s makovo-řepnou náplní je sympatická alternativa klasických kynutých buchet.
Suroviny
Postup
Promíchejte droždí, trochu vlažného mléka, lžičku cukru a 2 lžičky mouky; nechte vzejít kvásek.
Pak k němu přidejte zbývající suroviny (mléko přilévejte postupně, nemusíte spotřebovat všechno) a vařečkou či rukama vypracujte měkké a hladké těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout.
Mezitím připravte náplň: na rozehřátém másle opékejte přibližně tři minuty řepu, pak přilijte asi 3 lžíce vody a přiklopené duste zhruba 30 minut téměř doměkka. Přidejte mléko, přiveďte k varu a vsypte mák.
Míchejte tak dlouho, až se tekutina vsákne. Podle chuti doslaďte. Troubu předehřejte na 180 °C.
Z těsta odkrajujte kousky, rukou je roztlačte, dejte na ně lžíci náplně a zabalte (těsto také lze rozválet na půlcentimetrový plát a krájet na čtverce asi 10 × 10 cm).
Řepánky pokládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte asi 30 minut dozlatova.
Komentáře
Moje děti je milují. Jsou vláčné a velice chutné. Pouze jsem si musela upravit množství. Do těsta dávám na 0,5 kg mouky více mléka, cca 250 ml. A náplň mi vyšla na 3 dávky.
Řepánky jsou skvělé, v Podkrkonoší se dělali na Štědrý den, namáčeli se do siropu (šťava vyvařená z cukrové řepy - melasa) a obalovali se ve strouhaném perníku.