0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Řepánky
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 52
Více než hodinu Snadné Na 12 řepánků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5103 kcal
Bílkoviny 179 g
Sacharidy 546 g
Tuky 318 g
Vláknina 113 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Řepa nasladko? Nebojte se a vyzkoušejte. Ta cukrová k tomu přímo svádí.

Suroviny

droždí ½ kostka
krupicový cukr 75 g
mouka pšeničná hladká 500 g
mléko 100 ml
až 150 ml
máslo 75 g
změklé
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
prošlehané, na potření
citronová kůra 1 ČL
nastrouhaná z biocitronu
vanilkový cukr 1 bal
sůl 1 špetka
Na náplň
řepa 1 ks
cukrová, asi 500 g, oloupané, nastrouhané nahrubo
máslo 50 g
mléko 250 ml
mák mletý 250 g
krupicový cukr
dle chuti

Postup

1

Promíchejte droždí, trochu vlažného mléka, lžičku cukru a 2 lžičky mouky; nechte vzejít kvásek.

2

Pak k němu přidejte zbývající suroviny (mléko přilévejte postupně, nemusíte spotřebovat všechno) a vařečkou či rukama vypracujte měkké a hladké těsto. Dejte ho asi na půl hodiny kynout.

3

Mezitím připravte náplň: na rozehřátém másle opékejte přibližně tři minuty řepu, pak přilijte asi 3 lžíce vody a přiklopené duste zhruba 30 minut téměř doměkka. Přidejte mléko, přiveďte k varu a vsypte mák.

4

Míchejte tak dlouho, až se tekutina vsákne. Podle chuti doslaďte. Troubu předehřejte na 180 °C.

5

Z těsta odkrajujte kousky, rukou je roztlačte, dejte na ně lžíci náplně a zabalte (těsto také lze rozválet na půlcentimetrový plát a krájet na čtverce asi 10 × 10 cm).

6

Řepánky pokládejte na plech s pečicím papírem tak, aby se nedotýkaly. Potřete vajíčkem a pečte asi 30 minut dozlatova.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/10

Komentáře

Peter Pustelník

Řepánky jsou skvělé, v Podkrkonoší se dělali na Štědrý den, namáčeli se do siropu (šťava vyvařená z cukrové řepy - melasa) a obalovali se ve strouhaném perníku.

Hana Běželová

Moje děti je milují. Jsou vláčné a velice chutné. Pouze jsem si musela upravit množství. Do těsta dávám na 0,5 kg mouky více mléka, cca 250 ml. A náplň mi vyšla na 3 dávky.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč