Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Ostrá jižanská rýže z mikrovlnky

Skvělé jídlo ‚z jedné misky‘. Nepotřebujete žádnou zvláštní odměrku.

Vydání: 2004/5
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do hodiny
P
Středomořská

Ingredience

    • 400g plechovku krájených  loupaných rajčat
    • rozdrcený stroužek česneku
    • tolik dlouhozrnné rýže, kolik se vejde do plechovky od rajčat
    • 1 červenou papriku, nakrájenou na kostičky
    • 200 g choriza (můžete nahradit čabajkou nebo paprikovým salámem, bez slupky a nakrájeným na kostičky)
    • 200 g kukuřičných zrn, mražených nebo sterilovaných
    • půl lžičky pálivé papriky
    • sůl a pepř na dochucení

    Na dozdobení:

    • hrst nasekané zelené petrželky
    • 150 ml zakysané smetany

Příprava jídla

1. místo odměrky použijte plechovku: rajčata vyklopte do velké misky, kterou lze dát do mikrovlnky, a rýži nasypte do plechovky tak, aby sahala asi centimetr pod její okraj. Rýži pečlivě propláchněte v cedníku. Přidejte ji k rajčatům.

2. plechovkou odměřte množství vody a nalijte ji k rajčatům a rýži. Přimíchejte nakrájenou papriku, česnek, uzeninu i kukuřici. Osolte, lehce opepřete, posypejte pálivou paprikou. Vše promíchejte.

3. misku přetáhněte fólií a tu na několika místech propíchněte vidličkou, aby mohla unikat pára. Vařte deset minut v mikrovlnce na nejvyšší výkon. Pak fólii odstraňte a vše důkladně promíchejte. Vložte znovu do trouby a nepřikryté pečte ještě 12 až 15 minut (podle výkonu trouby), až je rýže měkká. Ozdobte petrželkou a smetanou.

Kouzelná přísada:
Chorizo (čti čorizo) je španělská papriková uzenina, jejíž výrobu už si osvojily i české firmy. Jednotlivé tvary, druhy a značky se však výrazně liší – stejně jako pálivost. Pravé chorizo se suší na vzduchu a neobsahuje moc tučných částí; je sušší a tužší než například čabajka, kterou ho můžete případně nahradit. K přímé konzumaci se chorizo krájí na velmi tenké plátky. Často se používá jako teplý pokrm, hlavně s bramborami a rýží. Osmahnutím vynikne jeho pikantnost. Tip: Chorizo Illera, 200 g za 70 Kč prodává Tesco.
 
Nahlásit chybu v receptu
REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Divím se, že na tento recept nejsou žádné ohlasy.My ho vaříme asi už 2 roky a pravidelně 1 x měsíčně.Je jednoduchý a vynikající, pikantní.Prostě chuťovka.Zkuste to taky!
Obrazek uzivatele
opravdu výtečný recept, místo choriza stačí pikantní papriková klobáska, zakysaná smetana dodá jídlu delikatesní chuť :-)

Přidat komentář