
Koblihy ‚objetí a polibky‘
Sladkost ideální pro svátek zamilovaných, první máj, ale třeba i na party.
Ingredience
- 4 lžičky sušeného droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 50 g moučkového cukru
- 530 g polohrubé mouky
- 70 g másla, rozpuštěného + trochu na potření nože
- 2–3 vejce (podle velikosti)
- olej na smažení + na vymazání mísy
- 225 g jemného krupicového cukru
- 1 lžička skořice
Na obalování
Příprava jídla
1 Droždí, 60 ml teplé vody, mléko a cukr smíchejte v míse. Dejte na 10 minut stranou – směs by měla trochu nakynout.
Pak přimíchejte mouku, máslo a vejce a nožem potřeným máslem vymíchejte hladké lepivé těsto. Přendejte na lehce pomoučněný vál a rukama znovu vypracujte. Potom těsto přesuňte do mísy vymazané olejem, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut – mělo by zdvojnásobit objem.
2 Vykynuté těsto znovu propracujte, až bude hladké a elastické. Rozválejte ho na tloušťku 1 cm a rozdělte na dvě poloviny. Z jedné půlky vykrajujte kolečka o průměru 7 cm a vykrajovátkem o průměru 2,5 cm vykrojte středy. Zbylé těsto vykrájejte vykrajovátkem ve tvaru X o výšce 7 cm. Vykrájené tvary rozložte na pečicí papír, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 35 minut znovu nakynout.
3 V kastrolu nebo hluboké pánvi nechte rozehřát olej a smažte koblížky po částech, vždy minutu z každé strany dozlatova. Přebytečný tuk odsajte na ubrousku, koblihy obalte ve směsi cukru a skořice a podávejte.
Přidat komentář