Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Koblihy ‚objetí a polibky‘
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 17
Do hodiny Snadné 30 koblih

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4026 kcal
Bílkoviny 99 g
Sacharidy 691 g
Tuky 92 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Sladkost ideální pro svátek zamilovaných, první máj, ale třeba i na party.

Suroviny

droždí sušené 4 ČL
mléko 250 ml
vlažné
rozpuštěné + trochu na potření nože
vejce 2 ks
dle velikosti
olej
na smažení a vymazání mísy
Na obalování
jemný

Postup

1

Droždí, 60 ml teplé vody, mléko a cukr smíchejte v míse. Dejte na 10 minut stranou – směs by měla trochu nakynout.

2

Pak přimíchejte mouku, máslo a vejce a nožem potřeným máslem vymíchejte hladké lepivé těsto. Přendejte na lehce pomoučněný vál a rukama znovu vypracujte.

3

Potom těsto přesuňte do mísy vymazané olejem, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout asi 45 minut – mělo by zdvojnásobit objem.

4

Vykynuté těsto znovu propracujte, až bude hladké a elastické. Rozválejte ho na tloušťku 1 cm a rozdělte na dvě poloviny. Z jedné půlky vykrajujte kolečka o průměru 7 cm a vykrajovátkem o průměru 2,5 cm vykrojte středy. Zbylé těsto vykrájejte vykrajovátkem ve tvaru X o výšce 7 cm. Vykrájené tvary rozložte na pečicí papír, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi 35 minut znovu nakynout.

5

V kastrolu nebo hluboké pánvi nechte rozehřát olej a smažte koblížky po částech, vždy minutu z každé strany dozlatova. Přebytečný tuk odsajte na ubrousku, koblihy obalte ve směsi cukru a skořice a podávejte.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/2

Apetit magazín