
Zeleninové kari
V tomhle kari hraje prim zelenina. Věnujte proto jejímu nákupu velkou pozornost a snažte se ji získat od spolehlivého dodavatele. Květák, brokolici nebo cibuli kupte od domácího prodejce nebo z biofarmy.
Ingredience
- 1 středně velký lilek
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 velká bílá cibule
- ¼ květáku
- 1 menší brokolice
- 400 ml kokosového mléka
- 100 ml sladké chilli omáčky
- 1 lžíce čerstvého koriandru, nasekaného
- 2 lžíce kari koření
- 2 stroužky česneku, najemno nasekané
- sůl a pepř k dochucení
Příprava jídla
1 Lilek nakrájejte na kostičky, posolte a nechte aspoň dvacet minut vypotit. Pak ho propláchněte, osušte a na rozehřátém oleji osmahněte dozlatova.
2 Mezitím pokrájejte najemno cibuli, květák a brokolici očistěte, omyjte a pokrájejte na kousky velikosti sousta. Spolu s cibulí je povařte doměkka v menším množství vody – ta by se měla téměř vypařit. Pokud bude potřeba, můžete vodu dolévat, pak ji ale slijte.
3 Přidejte kostičky lilku, kokosové mléko, chilli omáčku, koriandr, kari koření a česnek a znovu prohřejte. Kari by mělo zůstat tekuté a zároveň lepkavé. Ochuťte solí a pepřem.
NĚCO NAVÍC: Zeleninové kari podávejte s rýží. Zeleninu v pokrmu můžete obměňovat podle libosti nebo podle toho, co právě nabízí sezona. Kari je lepší druhý den, když se řádně propojí chutě. Otevřít si k němu můžete lehké bílé víno, třeba v biokvalitě.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
vladka Hořovská
21. Březen 2010 10:00