
Uživatelský
recept
recept
Hrachovka se šunkou
Popis receptu:
Speciální hrachovka se šunkou a provensálským kořením.
Autor: barbora mala
Počet porcí: 4
Doba přípravy: Do 30 minut
Ingredience
-
* 1 lžíci panenského olivového oleje
* 1 cibuli nakrájená nadrobno
* 1 malou mrkev nakrájenou na kostičky
* 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
* 1 pórek nakrájený nadrobno
* 1 stonek řapíkatého celeru nakrájený na kostičky
* 2 lžíce petrželky nakrájené nadrobno
* 1 bramboru nakrájenou na kostičky
* 100 g libové vařené nebo pečené šunky nakrájené na kostičky
* 500 g čerstvého nebo zmrazeného hrášku
* 1/2 lžičky provensálského koření
* 1 l zeleninového vývaru (nejlépe lehkého) nebo směsi vývaru a vody v poměru 1:1
* 3 velké listy listového salátu roztrhané nadrobno
* 2 lžíce smetany ke šlehání
* sůl a pepř
Příprava jídla
1. V hrnci rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, mrkev, česnek, pórek, celer, petrželku, bramboru a šunku. Důkladně zamícháme, hrnec přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a necháme za občasného míchání asi 30 minut dusit doměkka.
2. Přidáme hrášek, provensálské bylinky a vývar nebo vývar s vodou. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a vaříme, až je hrášek měkký: čerstvý asi 10 minut, zmrazený asi 5 minut.
3. Polovinu až dvě třetiny polévky odebereme, rozmixujeme a vrátíme k nerozmixovanému zbytku polévky. Také můžeme použít tyčový mixér a polévku částečně rozmixovat přímo v hrnci. Pokud je třeba, polévku opatrně ohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme. Každou porci ozdobíme několika kapkami smetany na šlehání a ihned podáváme.
Pro Receptář.
Přidat komentář