Suroviny
olivový olej
1
PL
panenský
cibule
1
ks
nadrobno
mrkev
1
ks
na kostičky
česnek
2
na plátky
pórek
1
ks
nadrobno
řapíkatý celer
1
na kostičky
petrželka
2
PL
nadrobno
brambory
1
ks
na kostičky
šunka
100
g
libové vařené nebo pečené, na kostičky
hrášek
500
g
čerstvý nebo zmrazený
provensálské koření
0.5
vývar zeleninový
1
l
nejlépe lehký nebo směs vývaru a vody v poměru 1:1
salát
3
ks
velké listy roztrhané nadrobno
smetana ke šlehání
2
PL
sůl
pepř
1. V hrnci rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, mrkev, česnek, pórek, celer, petrželku, bramboru a šunku. Důkladně zamícháme, hrnec přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a necháme za občasného míchání asi 30 minut dusit doměkka.
2. Přidáme hrášek, provensálské bylinky a vývar nebo vývar s vodou. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a vaříme, až je hrášek měkký: čerstvý asi 10 minut, zmrazený asi 5 minut.
3. Polovinu až dvě třetiny polévky odebereme, rozmixujeme a vrátíme k nerozmixovanému zbytku polévky. Také můžeme použít tyčový mixér a polévku částečně rozmixovat přímo v hrnci. Pokud je třeba, polévku opatrně ohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme. Každou porci ozdobíme několika kapkami smetany na šlehání a ihned podáváme.
Pro Receptář.