Hrachovka se šunkou

Hrachovka se šunkou

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut

Suroviny

olivový olej 1 PL
panenský
cibule 1 ks
nadrobno
mrkev 1 ks
na kostičky
česnek 2
na plátky
pórek 1 ks
nadrobno
řapíkatý celer 1
na kostičky
petrželka 2 PL
nadrobno
brambory 1 ks
na kostičky
šunka 100 g
libové vařené nebo pečené, na kostičky
hrášek 500 g
čerstvý nebo zmrazený
provensálské koření 0.5
vývar zeleninový 1 l
nejlépe lehký nebo směs vývaru a vody v poměru 1:1
salát 3 ks
velké listy roztrhané nadrobno
smetana ke šlehání 2 PL
sůl
pepř
1. V hrnci rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, mrkev, česnek, pórek, celer, petrželku, bramboru a šunku. Důkladně zamícháme, hrnec přikryjeme pokličkou, snížíme teplotu a necháme za občasného míchání asi 30 minut dusit doměkka. 2. Přidáme hrášek, provensálské bylinky a vývar nebo vývar s vodou. Uvedeme do varu, pak snížíme teplotu a vaříme, až je hrášek měkký: čerstvý asi 10 minut, zmrazený asi 5 minut. 3. Polovinu až dvě třetiny polévky odebereme, rozmixujeme a vrátíme k nerozmixovanému zbytku polévky. Také můžeme použít tyčový mixér a polévku částečně rozmixovat přímo v hrnci. Pokud je třeba, polévku opatrně ohřejeme, podle chuti osolíme a opepříme. Každou porci ozdobíme několika kapkami smetany na šlehání a ihned podáváme. Pro Receptář.
Autor: barenka

Obchod Apetit