Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Jemný kapří krém si zamilují všichni – od dětí až po babičky.
Suroviny
Postup
Připravte vývar. Kapří hlavy zbavte žaber, opláchněte a vložte do hrnce spolu s veškerou zeleninou a kořením a případně dalším ořezem z ryb. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Osolte, přiveďte k varu a nezakryté zvolna vařte asi 30 minut. Nechte zchladnout a pak přes hustý cedník slijte tekutinu do čisté nádoby. Dál budete potřebovat jen vývar.
Na dokončení v hrnci na rozpuštěném másle opečte cibuli a nastrouhanou zeleninu dozlatova. Pokud se zelenina chytá dna hrnce, podlijte ji vínem a nechte opět vydusit. Zaprašte lžící mouky a míchejte, až se mouka opeče. Zalijte zbylým vínem a rybím vývarem a vařte asi 15 minut. Potom odstavte z plotny a dohladka rozmixujte.
Připravte krutony. Předehřejte troubu na 180°C. Nakrájené rohlíky rozložte v jedné vrstvě na plech, poklaďte plátky másla a opečte v troubě dozlatova, trvá to asi 8–10 minut.
Na talíři můžete zájemcům do krému přidat uvařené jikry s mlíčím. Polévku podávejte s krutonky, ozdobené petrželkou a lžičkou zakysané smetany.
NĚCO NAVÍC
Do rendlíčku vložte jikry a mlíčí, zalijte je vodou, jen aby byly ponořené, a krátce povařte, až jikry změní barvu na žlutooranžovou a mlíčí zbělá.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- Rybí polévka pokaždé jinak: 21 receptů pro sváteční příležitosti i rychlé večeře(21 receptů )
- Jak uvařit štědrovečerní rybí polévku: Tradiční recept z kapra a patnáct zajímavých variant(15 receptů )