Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kapří krém

Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Jemný kapří krém si zamilují všichni – od dětí až po babičky.

Vydání: 2019/12
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT20M
Vaření 0:20
Polévka Česká

Ingredience

    NA VÝVAR

    • 2–3 kapří hlavy + popř. další ořez z ryb
    • 1 cibule, přepůlená, zbavená kořínků, ale ve slupce
    • 1 petržel, nakrájená na větší kusy
    • 1 mrkev, nakrájená na větší kusy
    • 1/4 celeru, oloupaná
    • 1 bobkový list
    • 5 kuliček pepře
    • 5 kuliček nového koření
    • sůl

    NA DOKONČENÍ

    • 3 lžíce másla
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 1 mrkev, očištěná, nastrouhaná nahrubo
    • 1 petržel, očištěná, nastrouhaná nahrubo
    • 1/4 celeru, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
    • 100 ml bílého vína
    • 1 lžíce mouky
    • sůl a čerstvě mletý pepř

    NA KRUTONY

    • 80 g másla, nakrájeného na tenké plátky
    • 3 rohlíky, den staré, nakrájené na kolečka

    K PODÁVÁNÍ

    • 100 g jiker + 100 g mlíčí, uvařených (viz Něco navíc)
    • lístky kadeřavé petržele
    • zakysaná smetana, cca 1 lžička na porci

Příprava jídla

1 Připravte vývar. Kapří hlavy zbavte žaber, opláchněte a vložte do hrnce spolu s veškerou zeleninou a kořením a případně dalším ořezem z ryb. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Osolte, přiveďte k varu a nezakryté zvolna vařte asi 30 minut. Nechte zchladnout a pak přes hustý cedník slijte tekutinu do čisté nádoby. Dál budete potřebovat jen vývar.

2 Na dokončení v hrnci na rozpuštěném másle opečte cibuli a nastrouhanou zeleninu dozlatova. Pokud se zelenina chytá dna hrnce, podlijte ji vínem a nechte opět vydusit. Zaprašte lžící mouky a míchejte, až se mouka opeče. Zalijte zbylým vínem a rybím vývarem a vařte asi 15 minut. Potom odstavte z plotny a dohladka rozmixujte.

3 Připravte krutony. Předehřejte troubu na 180°C. Nakrájené rohlíky rozložte v jedné vrstvě na plech, poklaďte plátky másla a opečte v troubě dozlatova, trvá to asi 8–10 minut.

4 Na talíři můžete zájemcům do krému přidat uvařené jikry s mlíčím. Polévku podávejte s krutonky, ozdobené petrželkou a lžičkou zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
Do rendlíčku vložte jikry a mlíčí, zalijte je vodou, jen aby byly ponořené, a krátce povařte, až jikry změní barvu na žlutooranžovou a mlíčí zbělá.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Kanapky s celerovou remuládou, křepelčím vejcem a kaviárem

Ostružinový spritz

Filet z candáta v těstíčku & bramborový salát

Rybí polévka pokaždé jinak

Přidat komentář