Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2836 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 276 g
Tuky 127 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rybí polévka nesmí na štědrovečerní tabuli chybět. Jemný kapří krém si zamilují všichni – od dětí až po babičky.

Suroviny

Na vývar
kapr 2 ks
kapří hlava popř. další ořez z ryb
cibule 1 ks
přepůlená, zbavená kořínků, ale ve slupce
petržel 1 ks
nakrájená na větší kusy
mrkev 1 ks
nakrájená na větší kusy
celer 0.25 ks
oloupaný
bobkový list 1 ks
pepř 5 kuliček
nové koření 5 kuliček
sůl
Na dokončení
máslo 3 PL
cibule 1 ks
nakrájená nadrobno
mrkev 1 ks
očištěná, nastrouhaná nahrubo
petržel 1 ks
očištěná, nastrouhaná nahrubo
celer 0.25 ks
oloupaná a nastrouhaná nahrubo
víno bílé 100 ml
mouka 1 PL
sůl
pepř
čertsvě mletý
Na krutony
máslo 80 g
nakrájené na tenké plátky
rohlíky 3 ks
den staré, nakrájené na kolečka
K podávání
rybí vnitřnosti 200 g
100 g jiker + 100 g mlíčí, uvařených (viz Něco navíc)
petrželka
zakysaná smetana

1 Připravte vývar. Kapří hlavy zbavte žaber, opláchněte a vložte do hrnce spolu s veškerou zeleninou a kořením a případně dalším ořezem z ryb. Zalijte 1,5 litrem studené vody. Osolte, přiveďte k varu a nezakryté zvolna vařte asi 30 minut. Nechte zchladnout a pak přes hustý cedník slijte tekutinu do čisté nádoby. Dál budete potřebovat jen vývar.

2 Na dokončení v hrnci na rozpuštěném másle opečte cibuli a nastrouhanou zeleninu dozlatova. Pokud se zelenina chytá dna hrnce, podlijte ji vínem a nechte opět vydusit. Zaprašte lžící mouky a míchejte, až se mouka opeče. Zalijte zbylým vínem a rybím vývarem a vařte asi 15 minut. Potom odstavte z plotny a dohladka rozmixujte.

3 Připravte krutony. Předehřejte troubu na 180°C. Nakrájené rohlíky rozložte v jedné vrstvě na plech, poklaďte plátky másla a opečte v troubě dozlatova, trvá to asi 8–10 minut.

4 Na talíři můžete zájemcům do krému přidat uvařené jikry s mlíčím. Polévku podávejte s krutonky, ozdobené petrželkou a lžičkou zakysané smetany.

NĚCO NAVÍC
Do rendlíčku vložte jikry a mlíčí, zalijte je vodou, jen aby byly ponořené, a krátce povařte, až jikry změní barvu na žlutooranžovou a mlíčí zbělá.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/12

Apetit magazín

Komerční sdělení
Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky
  • Nakupujeme

Kvalita i cena na jedničku. Rohlík představuje nové značky

Rohlik.cz si ale stále zakládá na tom, že kvalitní produkty mohou zákaznici nakoupit i v nižších cenových kategoriích. To se týká například českých uzenářských výrobků značky Dacello, mléčných výrobků Miil i papírových hygienických potřeb...

Obchod Apetit